01 декември 2008

ГЕРБ и морал? Хайде бе!?

Плевенските гербаджии отново заговориха за морал. За свързаност на лица, за частен интерес и облаги. За конфликт на интереси.
Обвиниха други в това, което те самите с огромно удоволствие правеха години наред. Продължават и сега.

Фактите.
Цецка Цачева ГЕРБ ПлевенЦецка Цачева е юридически съветник в Община Плевен. Използва положението си и урежда съпруга си на синекурна длъжност. Най-просто казано – да взема заплата без да върши нищо. Тогава това й се вижда много морално. И като една наистина „морална” личност, успява да уреди и годишна стипендия на талантливия си син. Нищо, че доходите и са по-високи от тези на президента и съветниците му взети заедно. Защо пък да не изкяри, съвсем „морално”, още 120 лева народна пара целогодишно за детето си?
И понеже самата Цачева заговори за конфликт на интереси, нека я попитаме, как ще нарече собствените си действия като юрист на Общината и едновременно с това получаваща пари и от другата страна, за да работи ПРОТИВ Общината? Напомняме, че тези действия на Цецка Цачева са окачествени от Адвокатска колегия – Плевен като грубо нарушение на Закона за адвокатурата. Висшият адвокатски съвет - София потвърди решението на Адвокатски съвет – Плевен и стига дори по-далеч в квалификациите си: ”Действията на адвокат Цецка Цачева срещу Община Плевен по времето, когато тя е имала сключен договор за правна помощ с общината, водят до конфликт на интереси и съставляват нарушение на чл. 13, ал. 1, 2 и 4 от Етичния кодекс на адвоката.” /решение № 537/12.11.2008 г./
Толкова за морала, роднинските назначения и конфликта на интереси при Цецка Цачева.

Ивелин Николов ГЕРБ ПлевенИвелин Николов до преди месеци е началник на отдел Спортни имоти в ОП „Жилфонд”. Брат му е контрольор на друга общинска фирма – „Дезина”. Попитайте го, какво е свършил там. Отговорът е лесен - НИЩО. Докато останалите контрольори на общински фирми направиха немалко за финансовото им оздравяване и укрепване, Тихомир Николов само е прибирал заплатата си. Е, като бонус е успял да уреди и жена си за учителка в общинска детска градина, а баща и – за инспектор, пак към Общината, в родното му село. Същинско олицетворение на морал. Ще оставим без коментар дейността на Тихомир Николов като съдебен заседател, където умело успя да се провре в Районен съд и да сключи изгодни за фирмата си „Флайнет” договори за доставка на интернет, закупуване на тонери и други консумативи. Да не говорим за хилядите въвлечени потребители на услугата интернет, но Николов бързо съобрази и продаде фирмата си на Оптиспринт. Е, поне си осигури необходимото лоби в телевизия „Плевен Спринт”.

Друга интересна информация за Ивелин Николов и Цецка Цачева се появи във връзка с техните мераци да превърнат едно от плевенските училища в бизнес център и автосалон.

Стефан Катев ГЕРБ ПлевенДруга от моралните личности в ГЕРБ, Стефан Катев, по онова време е началник на юристите в Общината. Колегите му разказват, че стремителната му кариера, започнала от водопроводчик до главен юрист на престижната институция започва да се срива, след като до ръководството на плевенската община достигат фрапиращи сметки за телефон. При проверката се оказва, че Катев е прекалил с гледането на порносайтове. Което е докарало на Общината загуби за няколко хиляди лева. Засрамен от това, че колегите му са научили за перверзните му наклонности, Катев напуска. Малко по-късно, също като останалите „морални” герои на този разказ става част от ГЕРБ.

Владислав Николов ГЕРБ Плевен НАПСледващия в редицата е Владислав Николов. Не се подвеждайте по името му. Връзката му с Ивелин Николов не е роднинска, а чисто финансова. Владислав Николов е счетоводител на фирмите на братя Николови. И ако се запитате, как един държавен служител, данъчен инспектор от НАП - Плевен, призован да се бори с укриването на доходи, в другия си живот прави точно обратното – помага на Ивелин Николов и брат му да укриват данъци, осигурява чадър за фирмите им и тормози с проверки бизнеса на конкурентите им – ще сте напълно прави. Интересно какво мисли за подобен род „доработване” шефката на НАП Мария Мургина? И защо Владислав Николов като публична личност и държавен служител, не подаде декларация за конфликт на интереси не само пред комисията в ОбС – Плевен, но и пред шефката си в НАП – Плевен.

Петя Василева ГЕРБ Плевен прокурор Марио ВасилевСледващия в групата „морални” ГЕРБери е шефката на женското дружество – Петя Василева. Мястото й в листата на ГЕРБ и стремителното й издигане в партията се дължи на едно нейно много важно предимство – тя е съпруга на окръжния прокурор Марио Василев. Доколко е морално такова обвързване ще оставим да преценяват компетентните органи. Факт е, че Николови винаги са се стремили към тесни контакти с представителите на Темида и МВР. Факт е, че не един и двама от високопоставените им приятели „изгоряха” прикривайки далаверите им. Примерът с бившия председател на Районния съд Любомир Кръстев и директора на плевенската полиция Бисер Иванов е достатъчно показателен.
Сред покровителите и евентуални защитници на двамата братя Николови е и плевенската съдийка Бисерка Цанева, с която Ивелин Николов съжителства на съпружески начала повече от година и половина.

Разбирате ли сега, за какъв морал говорят Цачева и Николов? Осигурили си чадър от страна на прокуратура и съд, те спокойно могат да раздават квалификации, да говорят за морал, за роднински назначения и конфликт на интереси, без да осъзнават, че те самите са най-добрия пример за липса на морал, използване на роднински назначения и конфликт на интереси.