05 декември 2008

Политиците в Плевен – едно към едно /І част/

Местната ГЕРБ се държи шизофренно

СДС Плевен декларация ГЕРБ БСП коалицияДекларация относно поведението на местните функционери на партия ГЕРБ прие Общинският съвет на СДС в Плевен. Тя е адресирана до неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, до председателя на партията Цветан Цветанов и до Националния изпълнителен съвет на СДС. В нея сините призовават лидерите на ГЕРБ за спешна и навременна намеса, за да бъдат предотвратени негативните последствия от действията на функционерите на ГЕРБ на местно ниво. В декларацията се посочва, че въпреки заявените категорични намерения на националните ръководства на СДС и ГЕРБ за бъдещо съвместно управление на страната след парламентарните избори, местното ръководство на ГЕРБ в Плевен продължава последователната си,

клеветническа и неистова кампания
срещу кмета на града Найден Зеленогорски и срещу представителите на Съюза на демократичните сили в местната изпълнителна и законодателна власт. Общинският съвет на СДС-Плевен смята, че такова поведение на ГЕРБ в Плевен обслужва по-скоро местната номенклатура на БСП, отколкото общия интерес на партиите ГЕРБ и СДС за сваляне правителството на тройната коалиция. Декларацията бе огласена на пресконференция в синята централа на 3-ти т.м. от общинският председател на СДС-Плевен д-р Цветан Костов.

Конкретен повод за нарочната пресконференция на сините бе разпространена в публичното пространство декларация на местната ПП ГЕРБ, в която се твърди, че мнозинството в Общинския съвет в Плевен отказало съставянето на комисия за прилагането на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Така ли е на практика?
Истината

Първо: Предложение за създаване на такава комисия бе внесено от председателя на Общинския съвет, Георг Спартански, който е от дясната коалиция, много преди ПП ГЕРБ. Това означава, че твърденията на ГЕРБеристите са абсолютна лъжа.
Второ: Решението за създаването на такава комисия не бе отхвърлено. То бе върнато от мнозинството за преразглеждане в Постоянната комисия по законност и нормативна уредба и ще влезе в дневния ред на сесията на Общинския съвет на 19-ти декември т.г.
„Не сме против създаването на комисия за конфликта на интереси - тя ще бъде създадена. Желанието ни обаче е в нея да влязат единствено

общински съветници с доказан морал
- уточни председателят на групата съветници от Коалиция „Заедно за Община Плевен” Стефан Ганев – и допълни, че с връщането на предложението в комисия се цели и събирането на повече информация: допустимо ли е в състава й да влязат и хора извън местния парламент, както и журналисти, с оглед по-ефективната й работа. Той каза още, че за да функционира такава комисия, ще е нужно да се осигури помещение, в което да бъде съхранявана документацията, служител, който да извършва техническата дейност, както и съответен бюджет.

По делата ще ги познаете...
Моралът в политиката и конкретно - налице ли е той в поведението и действията на ПП ГЕРБ в Плевен, бе всъщност и основната тема на пресконференцията на сините. От СДС уточниха изрично, че говорейки за ГЕРБ, коментират нейните местни лидери - Ивелин Николов и Цецка Цачева, а не редовите членове и симпатизанти на партията.
„Да бъдеш морален и да обвиняваш другите в липса на морал са две различни неща. Според мен, най-страшно е, когато самият ти погазваш морала, а после манипулираш общественото мнение с твърдения в същото, но вече насочено към други личности или политически субекти, какъвто е случаят с Ивелин Николов, Цецка Цачева и сие.”. Това заяви общинският председател на СДС-Плевен д-р Цветан Костов.

„Има нещо шизофренно в поведението на ГЕРБ.

декларация Борисов ГЕРБ Плевен коалиция БСПНа национално ниво ГЕРБ декларира, че е непримирим опонент на БСП и коалиция, съорганизатор е на протестни акции срещу правителството, радетел е за следизборно сътрудничество с десните партии, легитимирана е в Европа като член на Европейската народна партия... А на местно ниво ГЕРБ демонстрира забележителен синхрон в думи и действия с БСП, функционерите на ГЕРБ излъчват невероятна злоба и неприязън към всичко дясно.”, бе категоричен д-р Костов. „Стремежът на Николов, Цачева и сие да се доберат до финансови нарушения, корупционни схеми и кражби в управлението на Община Плевен достигат параноидни измерения. Това е тяхна доминанта, от която не им оставя време да правят политика. Повече от година те не се изморяват да мърсят публичното пространство с пасквили, изпълнени с

инсинуации, голословни твърдения и откровени лъжи
в опит да манипулират общественото мнение срещу СДС и кмета Зеленогорски. Но местните функционери на ГЕРБ подценяват интелигентността на плевенските граждани. Ако имаше и капка истина във всички тези техни писания, при чувствителността на обществото към тази болезнена тема, нима Найден Зеленогорски щеше да бъде избран за трети мандат още на първи тур, а СДС и партньорите от Коалиция „Заедно за Община Плевен” биха получили мнозинство в Общинския съвет?”, попита риторично д-р Костов. По думите му, Съюзът на демократичните сили няма да позволи да бъдат мърсени негови членове и симпатизанти, които в продължение на години са доказвали, че работят честно, прозрачно и с морал. И то - от хора като Николов и Цачева, които не само не спазват моралните норми, но и в много случаи са ги погазвали
умишлено с цел собствена материална облага.”, коментира още д-р Костов. Той припомни, че те, двамата, до вчера са били с партия СДС, получавали са подкрепа от общинското ръководство, а в следващ момент точно те стават най-злостните критици и клеветници на същата партия и същите хора, от които са получавали разбиране и съдействие. „Ако това е израз на морал и етично отношение, аз дълбоко съчувствам на ПП ГЕРБ заради подобни лидери”, каза още д-р Костов.

продължава...