16 декември 2008

Тихомир Николов и съдебната система – начин за злоупотреба

Искра Ганева прокурор ПлевенТихомир Николов използва пълноценно контактите си с окръжната прокурорка Искра Ганева, която скоро става близък семеен приятел на фамилията Николови. Нейна е идеята по-малкия брат да смени професията си. Така икономистът Николов започва да учи за… юрист, при това цели 3 години задочно.

Представян от Ганева като „бъдещ юрист”, Тихомир Николов започва все по-често да се появява в съда и да завързва познанства с магистрати. Услужливо предлага помощ. Черпи обилно. Само за месеци Тихомир Николов получава стабилни връзки в съдебната система. Особено близки са контактите му с председателя на плевенския районен съд Любомир Кръстев. Страстта на плевенския магистрат към алкохола и привързаността му към парите го правят пръв приятел на двамата братя. Системата „Ти на мене, аз на тебе” действа с пълна сила. Николови черпят съдията и му правят доста услуги, а той им осигурява протекция на съдебната система и защита от преследване.

С течение на времето това се оказва недостатъчно. Николови ангажират Любомир Кръстев, като вземат сина му на работа във фирмата си. За благодарност, Кръстев им осигурява тлъсти печалби от съда, като възлага на фирмите им доставката на всичко – от Интернет до тонер и тоалетна хартия.

В районния съд се носят легенди за компютърна мрежа, направена само месеци след като вече е направена веднъж. За ремонт на копирна машина за три хиляди лева, при условие, че цената на самата машина е два пъти по-малка. За принтерна хартия, от която принтерите масово дефектират, след което ремонтът им отново е възложен на фирмата на Николови.

Любомир Кръстев съдия Плевен ГЕРБПриятелството на Николови със съдията Любомир Кръстев приключва безславно след нощно полицейско преследване на Любомир Кръстев и Тихомир Николов и опит за изнудване на висши полицейски служители от Ивелин Николов. Резултатът от този екшън е уволнението на Кръстев и шефа на плевенската полиция Бисер Иванов.

Времето за Николови обаче не е загубено. С помощта на Кръстев, те са създали стабилни контакти във всички нива на плевенската съдебна система. Тихомир Николов е съдебен заседател, а брат му живее на семейни начала с близката на Любомир Кръстев съдийка от районния съд Бисерка Цанева. Съпругата пък на окръжния прокурор Марио Василев, Петя Василева, е на завидна позиция в листата на ГЕРБ. Като обезщетение за невлизането в Общинския съвет, Василева получава престижното председателско място на ЖЕНИ – ГЕРБ, Плевен.

Очаквайте: Тихомир Николов и пробивът (крахът) на брат му в политиката. Висшите магистрати и дребните им страсти. Деполитизираната съдебна система и политическите пристрастия на големите играчи. С какво се занимава всъщност „юристът” Николов?