25 ноември 2008

Далавери, запои и уредени дела. Гарантирано от ГЕРБ.

Началото на август 2007-ма. Посред нощ униформени полицаи вдигат палка на „Опел Астра”. Вместо да спре, колата отпрашва с мръсна газ в тъмното. Вой на сирени и свирене на гуми огласяват нощен Плевен. След 20 минутно преследване Астрата е спряна. ГЕРБерите изгориха съдията Любомир КръстевПоклащайки се, от нея слиза шефът на плевенския районен съд Любомир Кръстев. Отказва да се легитимира, твърди, че не помни името си. Отказва да даде проба за алкохол. Подиграва се на полицаите. Заплашва ги.

ГЕРБ съдия Любомир КръстевПрез това време пътуващия с Кръстев „бизнесмен” звъни за помощ. Помощта пристига бързо. Кръстев и „бизнесменът” зарязват Астрата, скачат в лъскавата кола на "спасителя" и изчезват в нощта.
Спасителят е баткото на „бизнесмена”. Казва се Ивелин Николов – лидер на областната структура на ГЕРБ в Плевен. „Бизнесменът” пък е брат му – Тихомир Николов. Тяхната фирма е много тясно свързана с Кръстев. Обслужва компютрите на Районния съд. Доставя хартия, тонер, консумативи. Доставя всичко, от което може да се печели. При това на двойно и тройно по-високи цени. За същите услуги Окръжния съд харчи с пъти по-малко.

Пример. За ремонт на копирната машина в съда Николови взели около 3 хиляди лева. Самата машина струва два пъти по-малко. Служителите в съда недоумяват защо се налага всяка седмица да се зареждат касетите на принтерите. Защо хартията е некачествена и засяда в машините. Защо компютрите им се чупят непрекъснато. Защо се налага да се прави нова компютърна мрежа само няколко месеца след като е направена старата.

Ясно защо. Плевенският районен съд е дойна крава. Николови са „доячите”. Доят като за последно. Не им пука, че ще злепоставят „приятеля” си Кръстев. Компрометират го, но го залъгват с „протекции” и растеж в съдебната йерархия, когато ГЕРБ получи властта.
Близките контакти с Николови и техния „бизнес” станаха причина за нощния запой, последван от екшъна с преследването и в резултат – за уволнението на председателя на Районен съд Плевен Любомир Кръстев.

Междувременно, при опит да прикрие случилото се, „изгоря” и шефа на плевенската полиция Бисер Иванов.

Равносметката. Добра печалба от далаверите в районния съд за лидера на ГЕРБ Ивелин Николов и брат му. Страничен ефект - изгоряха шефа на съда Кръстев и шефа на полицията Бисер Иванов. За ГЕРБаджиите това са допустими загуби. Важното е далаверата да върви.

По време на тези събития, плевенските лидери на ГЕРБ обичаха да повтарят думите „честност”, „откритост”, „прозрачност”. Продължават да ги повтарят и сега.
За такива хората казват „Не ги слушай какво говорят, гледай ги какви ги вършат”.

Използвани са материали от:
Вестник "Стандарт"
Вестник "Стандарт"
Министерство на правосъдието
Вестник "Сега"
Вестник "Стандарт"
Вестник "Стандарт"