30 ноември 2008

Двете лица на ГЕРБ /І част/

Рикошет

Сякаш има две партии ГЕРБ - една в София, друга - тук

След като лидерите на ГЕРБ Цветан Цветанов и на СДС – Пламен Юруков заявиха на 9-и януари т.г. категорични намерения за бъдещо съвместно управление след парламентарните избори, след като ГЕРБ вече е член на Европейската народна партия, тоест, по презумция, дясна политическа сила, най-малкото - буди недоумение продължаващото съвместно сътрудничество по места на представителите на ГЕРБ с БСП.

Уверенията на Борисов за лоялност към партиите от ЕНП изглежда не се отнасят за плевенските ГЕРБериЕдин от най-ярките примери за това е Плевен.
При все многократните уверения на Бойко Борисов преди местните избори, че ГЕРБ ще подкрепи тук за трети мандат кмета Найден Зеленогорски, изненадващо Борисов не удържа обещанието си и издигна кандидатурата на общинската юристка Цецка Цачева. Впрочем това се случи с повечето десни кандидати в сините бастиони. Почти навсякъде партията на столичния кмет издигна свои кандидати. Повечето кандидат-кметове на ГЕРБ се оказаха пожарникари, бивши и настоящи полицаи, в най-добрия случай - военни или морски офицери. В червените региони партията на Борисов издигна слаби личности срещу кандидатите на социалистите и подкрепи някои претенденти на БСП в ключови градове.

И ако нарушеното обещание на Борисов може някак да се обясни, то няма логично обяснение за арогантната, негативна предизборна кампания, която щабовете на кандидатите за кметове проведоха под мотото „Всички срещу Зеленогорски”. Компромати под формата на платени публикации и платени излъчвания бяха ежедневие в местните медии. Анонимни листовки с нецензурно съдържание заляха града. Вандалски многократно бяха съсипвани билбордовете на Зеленогорски. Хули, обиди и клевети се изляха върху синия кандидат, върху предизборния щаб на Коалиция „Заедно за Община Плевен” и върху общинската администрация. Стигна се дотам, областният председател на политическа партия ГЕРБ в Плевен Ивелин Николов да заплашва общински и държавни служители с уволнение. В платени публикации дългогодишният юрист на Община Плевен Цецка Цачева обясняваше как ревизори и магистрати ще се разправят с местната управа, и редеше заплахи за разправа по съдебен ред и с помощта на прокуратурата...

Въпреки предварителните нагласи отпреди вота, след балотажа коалирането и дори елементарното партньорство с ГЕРБ в местния парламент се оказаха практически невъзможни. Първо, защото кметът Найден Зеленогорски и предизборният щаб на коалицията, спечелила изборите, бяха категорични, че поради негативната и компроматна кампания срещу десните от страна на ГЕРБ - и персонално - от Цецка Цачева и Ивелин Николов, партньорството с ГЕРБ в Плевен е възможно, само при положение, че бъде направена промяна в ръководството на партията. Такава промяна не се случи тогава... и до днес.

В много изявления формалният, а и неформалният лидери на ГЕРБ Цветан Цветанов и Бойко Борисов декларираха готовността си да работят със Зеленогорски. Местните „лидери” на ГЕРБ, в пълен разрез с наставленията на партийната централа, продължиха да саботират всяка възможност за съвместна работа в Плевен.

продължава…