30 ноември 2008

Двете лица на ГЕРБ /ІІ част/

На практика плевенската ГЕРБ показа с политическото си поведение, че е всичко друго, но не и дясна партия. Хората на Борисов тук започнаха да демонстрират все по-топли и интимни отношения с местната БСП. Отчетливо ясно това стана още на първата тържествена сесия на Общинския съвет в Плевен, когато ГЕРБ номинира като свой кандидат за председател на местния парламент Цецка Цачева, а втората политическа сила – Българската социалистическа партия елегантно пропусна да издигне свой представител.

ГЕРБ БСП Плевен коалицияПри последвалото тайно гласуване резултатите от преброените бюлетини бяха разпредени така, че изключваха всички други възможности, освен общ вот на БСП и ГЕРБ за Цачева.
Милите, почти любовни отношения между „дясната” ГЕРБ и БСП в Плевен ставаха все по-очевидни през следващите заседания на местния парламент, при съставянето на комисиите, при гласуванията. Столетницата и новите й приятели бяха рамо до рамо и по време на съдебните дела за касиране на изборите за кмет и съветници в Плевен. И като за последно, уж случайно, но по едно и също време, лидерите на ГЕРБ и на БСП поискаха извънредна сесия на местния парламент за почистването на Плевен от снега.
Ще продължи ли ръководството на ГЕРБ в Плевен да води последователна „дясна” политика - това се питахме ние преди месец. Отговорът на този въпрос май стана ясен на всички при обсъждането и гласуването на проекто-бюджета на Община Плевен в постоянните комисии на местния парламент. Там представителите на партията на Бойко Борисов масово се въздържаха. Но, всъщност, какво означава „въздържал се”? Логично погледнато – не си „за”, но не си и „против”. По време на заседанията на някои от комисиите, стана ясно какви са аргументите на съветниците от ГЕРБ в Плевен да не подкрепят проекто-бюджета на Общината за тази година. Не чухме обаче какви са аргументите им „за”. Своята позиция за основния финансов документ на Общината, своите критики и препоръки, присъстващите на публичното му обсъждане съветници от ГЕРБ Ивелин Николов и Цецка Цачева можеха да изразят и аргументират още в зала „Катя Попова”. Вместо това, те запазиха многозначително мълчание.
Нещо повече: малко по-късно, на пресконференция, представителите на ГЕРБ заявиха, че ще атакуват по съдебен ред приетата Наредба за определяне размера на местните данъци. Аргументите им - не била публикувана в сайта на Общината предварително и не могли да се запознаят с нея. Айде, де. Ще рече човек, че единственият начин да се информират за проекта, е чрез сайта на Община Плевен... Та нали всички те като общински съветници са имали достатъчно време и поводи, както на заседанията на постоянните комисии на местния парламент, така и седмица преди сесията - когато всеки от тях е получил своите документи за предстоящето заседание. Да не говорим, че на самата сесия, когато Общинският съвет трябваше да обсъди и приеме въпросната Наредба, те решиха да не присъстват, заминавайки да митингуват в София. В залата обаче останаха „комунистите” от коалиция „Заедно за Община Плевен” и „Атака”, които явно прецениха, че с присъствието си на сесия и с приемането на важни за Плевен и плевенчани решения ще бъдат определено по-полезни за свалянето на кабинета на тройната коалиция. Това се опитва да прави на местно ниво екипът на категорично избрания за трети мандат кмет на Плевен Найден Зеленогорски и подкрепящото го мнозинство в местния парламент от демократичната общност. Отделен въпрос е, че в митинга в София се включиха стотици членове и симпатизанти на СДС, „Атака” и ДСБ от Плевенски регион. Да не би пък от ръководството на ГЕРБ в Плевен да са били притеснени от активността на местните си членове, та са решили да идат до София да ги проверят, както се казва, по списък?!...

Иван ИЛИЕВ

Източник:
в. Плевенски вести