25 ноември 2008

Безочието като политика или политическо слабоумие?

През последната седмица отново се заговори за кредита, с който трябваше да се изгради инфраструктурата на Плевен. Онзи кредит, който по заповед на местния лидер на БСП Любомир Петков беше спрян от областния управител.

За незапознатите с проблема да напомним, че с преди три години, Общинския съвет реши да бъде изтеглен кредит в размер на 15 милиона лева, с които щяха да бъдат изградени
почти всички проблемни участъци в пътната инфраструктура. Предвиждаше се да бъдат изградени десетки нови пътища в жк. Дружба, жк. Кайлъка и Сторгозия. Част от парите щяха да бъдат изразходвани за ремонт на канализацията в Плевен и селата на общината. Това решение на Общинския съвет обаче бе спряно със заповед на областния управител, която впоследствие всички съдебни инстанции обявиха за неправомерна и противоречаща на закона.

Съдебната процедура отне близо две години. По този начин планът на левицата да попречи на развитието и модернизирането на Плевен бе реализиран успешно. Модернизирането на Плевен бе забавено за дълго.
Ивелин Николов Цецка Цачева ГЕРБ Цвятко Цветков БСП ПлевенСега отново се заговаря за кредита. Най-интересното е, че заговориха точно тези, на които плевенчани трябва да „благодарят” за всички свои неизградените пътища и недовършените инфраструктурни проекти.

Лидерът на БСП Любомир Петков започна да говори, че всъщност със спирането на кредита левицата е „спасила” Плевен от финансови дългове.
Каква е истината? Ако кредита беше изтеглен преди 3 години, както се предвиждаше, за период от 12-18 месеца всички включени в проекта обекти щяха да бъдат завършени. Плевен щеше да има много нови пътища, щяха да бъдат основно реконструирани булеварди, улици, тротоари и т.н. Условията по кредита по онова време бяха значително по-благоприятни. Което означава, че при изключително благоприятните лихвени нива значителна част от главницата по кредита щеше да бъде погасена. Т.е. сумата, която би плащал общинският бюджет за обслужване на кредита би била с пъти по-малка от това, което се влага сега за развитие на инфраструктурата. Съвсем елементарно е да се разбере, че спирането на кредита натовари изключително тежко бюджета на Плевен точно по време на световната финансова криза.

С други думи – Плевен щеше да има изградена инфраструктура, и нямаше да се налага да се търсят нови източници на финансиране точно по време на световната финансова криза, когато отливът на инвестиции в световен мащаб поставя пред изключително трудни условия правителствата и местните власти.
Упорството на БСП да пречи на развитието на Плевен всъщност ни доведе до ситуация, при която Плевен се принуждава да търси свежи финансови ресурси точно по време на финансова криза. Алтернативата е да се спрат работите по инфраструктурата. Каквато явно е и целта на БСП, защото това най-точно реализира визията им за развитието на Плевен – „Колкото по-зле, толкова по-добре!”

Проблемът на левицата отново е в това, че подценяват интелигентността на плевенчани. Използвайки наглостта и безочието като политически прийом Любомир Петков разчита на късата памет и неинтелигентността на хората.
Само че те вече му показаха колко много греши.