25 ноември 2008

Парите или децата? Далаверата - гарантирана от ГЕРБ.

На сесията на Общинския съвет, кметът Найден Зеленогорски внася предложение до Министерския съвет, да се предостави за ползване от училище „Лазар Станев” онази част от сградата, в която школото е настанено повече от 50 години.

Предисторията. Сградата е държавна собственост. Половин век в нея мирно си съжителстват Учителския институт, вече преобразуван като Педагогически колеж в рамките на ВТУ и Основно училище „Лазар Станев”. Училището е нужно на колежа, защото в него студентите провеждат практиката си. Сградата е огромна, дворът – също. Нито колежът, нито училището биха могли да ползват цялата база самостоятелно. Разходите по поддръжката биха били непосилно бреме, както за колежа, така и за училището. Симбиозата на двете учебни заведения е перфектен начин, да се ползва и стопанисва тази сграда.

Всичко е мирно и тихо. До момента, в който плевенските лидери на ГЕРБ Цецка Цачева и Ивелин Николов решават да „изкарат някой лев” от сградата и двора.
Имат средствата, имат възможностите. Цачева е юридически съветник на Великотърновския университет. Ректорът му пък е кръстник на Ивелин Николов. И местните лидери на ГЕРБ решават да отстранят единствената пречка пред намеренията си. Собственоръчно подготвят и подвеждат ректора на ВТУ да подпише писмо, в което се иска отстраняването на училище „Лазар Станев” от сградата. Организират среща с ректора на ВТУ, на която в присъствието на Цачева и Николов подвеждат и областния управител, който се съгласява с идеята им.

Какво означава това? Около 400 плевенски деца от 5 до 15 годишна възраст трябва да пътуват до другия край на града, да пресичат натоварени улици и да се подлагат ежедневно на опасности. Училище с традиции ще престане да съществува. Един цял квартал ще остане без основно училище.

Цачева и Николов прекрасно осъзнават това. Но не им пука. Когато става дума за пари, децата не са приоритет пред ГЕРБ. А в случая става дума за много пари.
Педагогическият колеж е отдал под наем част от сградата и повечето от двора, които са му предоставени за ползване.
Там се намират 4 автокъщи - „Автоцентър F1”, „Туинс”, „Слов – Авто” и ЕТ „Милен Захариев”. Един от етажите на сградата се отдава под наем на частен професионален колеж "Иком интелект" – Плевен, а работилницата – на "КМК - мебел стил 2006" - ООД. Превърнете всички тези наеми в пари и ги умножете по пет, колкото биха получили от цялата сграда и двор – това е сумата, заради която Цецка Цачева и Ивелин Николов са готови да изхвърлят плевенските деца от училището им. По най-скромни оценки сумата възлиза на над 15 хиляди лева месечно.
Тук е моментът да напомним, че Цачева е юридически съветник на Великотърновския университет. Което я прави пряк участник в подготовката и сключването на неправомерните договори за наем.

Петя Василева ГЕРБ ПлевенЗащо неправомерни? Защото сградата е публична държавна собственост, и като такава, единствено областния управител може да се разпорежда с нея и то след провеждане на конкурс. В никакъв случай това не може да прави наемател, какъвто в случая се явява Педагогическият колеж. Освен пълната липса на морал, тези действия на Цачева и шефовете на Педагогическия колеж показват още нещо, много по-сериозно. В качеството си на длъжностни лица, осъществяващи функции по стопанисване и управление на сградата, неправомерно са предоставили за ползване на трети лица части от имот – публична държавна собственост, с което са осъществили състава на чл. 217 от Наказателния кодекс.

Дали прокуратурата ще се заинтересува от този случай или издигането на съпругата на окръжния прокурор Марио Василев в партийната йерархия на ГЕРБ в Плевен ще се окаже достатъчен мотив за осигуряването на протекции за Цачева и Николов?

Използвани са материали от:
Вестник Плевенски вести