25 ноември 2008

Прозрачните лъжи на Цецка Цачева, ГЕРБ-Плевен

Интервю на Цачева пред местен вестник, август 2007 г.

- Има твърдения за вас, че дълги години сте била близък съветник на Найден Зеленогорски, вярно ли е това и ако да, как сега ще му бъдете опонент?

- Твърденията не само са верни, но са и факт. С г-н Зеленогорски се познавам от 1989 година, от периода на т. нар. "временни управи". Работя с него от 1992 година като адвокат, първо в ТП "Български пощи", където той беше директор, както и когато беше народен представител, и след това в община Плевен - той като кмет, аз като адвокат. Без да нарушавам адвокатската тайна, искам да заявя, че в мое лице той винаги е имал коректен правен съветник, така, както с доверие е приемал юридическите решения, за които се е допитвал до мен. Лаская се, че бях от експертния му екип, заедно с други специалисти в общината.

Цецка Цачева ГЕРБ ПлевенСамо за една година общинската съветничка Цецка Цачева успя да разкрие част от своя “чар” на принципност и моралност. Ще припомня само малка част от тях, защото има време да разкрием и другите.

През юни 2008 г. кметът на Плевен подаде сигнал срещу общинската съветничка от ГЕРБ - Цецка Цачева, до Адвокатската колегия в Плевен. Мотивите, оповестени пред журналисти бяха, че въпросната адвокатка е действала срещу интересите на Община Плевен, нарушавайки Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката.

В продължение на 7 години и половина Цецка Цачева Данговска е била юрисконсулт на Община Плевен по силата на сключен граждански договор. През всичките тези години Цачева обаче е играела двойна игра – уж оказвала правна помощ на местната администрация, а междувременно тя давала съвети и на другата страна. Е, по-голям конфликт на интереси – здраве му кажи! А за лоялност и коректност, изобщо няма да питам. Но се чудя дали това са прословутите гаранции на ГЕРБ за почтеност и морал?!

Прави чест на Адвокатска колегия - Плевен, че не се повлиява от обясненията на прегрешилата общинска съветничка. Въпреки опитите и надеждите на Цачева за снизходителност, колегите й отсъждат: “При така събраните доказателства, Адвокатският съвет намира, че е налице нарушение от адв. Цачева на чл. 43, т.3 от Закона за адвокатурата поради това, че е налице договор с Община Плевен и интересите са противоречиви по две граждански дела. Но на основание на чл. 134 от Закона за адвокатурата дисциплинарното преследване е погасено по давност.” Късметлийка! Само няколко месеца я деляха от сериозни последствия – защо не и отнемане на адвокатски права. Но така отсъжда закона – едногодишна давност. Въпреки това обаче, за липсата на тези основни морални качества във всеки човешки индивид - давност няма! В живота властват не само приетите закони, но и неписаните правила, които явно Цачева е пропуснала да научи в РАБФак като студентка.

С цел да измие накърненото си достойнство и отмие грозното петно върху етикета “професионалист”, който сама си е сложила и за каквато се представя пред своя лидер Бойко Борисов, Цачева обжалва решението на плевенските си колеги пред Висшия адвокатски съвет - София.

За голямо нейно разочарование и изненада обаче, Висшият адвокатски съвет потвърждава решението на Адвокатски съвет – Плевен: ”Действията на адвокат Цецка Цачева срещу Община Плевен по времето, когато тя е имала сключен договор за правна помощ с общината, водят до конфликт на интереси и съставляват нарушение на чл. 13, ал. 1, 2 и 4 от Етичния кодекс на адвоката.” /решение № 537/12.11.2008 г./

Коментарът е излишен. Две инстанции от истински професионалисти дамгосват образа на идеализираната от местната структура на ГЕРБ адвокат Цачева. Ако ние, обикновените граждани внимателно следим изявите на тези, които викат “Дръжте крадеца”, без затруднение ще стигнем до извода на българската народна приказка. Да, без съмнение, Цачева е “крадеца” и ние ще се опитаме да го докажем с факти! Не защото имаме нещо против мераците на тази госпожа, а защото хората трябва да знаят истинския образ на плевенските герберисти, скрили се зад големия гръб на Борисов. Интересно е, но сигурно и той не знае истината. Но май е време да я научи!

Използвани са материали от:
Вестник "Плевенски вести"
Дарик