25 ноември 2008

Цачева уреди сина си със стипендия. Моралните норми по ГЕРБаджийски.

Иначе уж преуспялата адвокатка Цецка Цачева от години урежда стипендия за сина си. Цецка Цачева ГЕРБ ПлевенЗаради „изявени дарби” на Румен Данговски, майка му Цецка Цачева Данговска, общински лидер на ГЕРБ в Плевен всяка година подава искане за предоставяне на специална закрила на деца с изявени дарби. Като резултат детето получава „специална закрила” във вид на стипендия. Размерът й не е за пренебрегване – 50% от минималната работна заплата всеки месец.

Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби задължава общината да изплаща тези пари. Проблемът тук не е в нарушаването на закона, а в пълното незачитане на моралните и етични норми от страна на Цецка Цачева.

Смисълът на тази наредба е да се подпомогнат талантливи деца, чиито семейства не могат да си позволят скъпи курсове и школи, участие в състезания, олимпиади и конкурси. Принципът е ясен – да се помогне на тези, които не могат сами да се справят, да се насърчат семействата в неравностойно положение, да се подкрепят социално слабите. Идеята – децата с изявени заложби от такива семейства да получат възможност да развиват дарбите си.

Къде в тези принципи попада Цачева?

Както се казва „Нея я няма в цялата схема”. Тя няма финансови затруднения. Сама парадира с многобройните си заможни клиенти. На нейните доходи би могъл да завиди всеки депутат или министър. Спокойно би могла да осигури на детето си най-доброто образование, без да опира до мизерните левчета от държавната стипендия.

Да, ама не, както казваше един голям журналист. Като юрист Цачева умее да намира слабостите и вратичките в закона. Да ги използва за собственото си облагодетелстване.
И така, заможната юристка, лидер на ГЕРБ в Плевен, се нарежда сред социално слабите семейства и подава искане за стипендия. Години наред получава тази стипендия. Нищо, че доходите и надхвърлят няколко депутатски заплати, тя най-прилежно получава всеки месец тези левчета. За какво ги харчи си е неин проблем, въпрос на морал и съвест.

Само че, някъде другаде, някое друго талантливо дете, вместо да си купи закуска, дава последните си стотинки за боички и четки, за тетрадки, за книга. То няма компютър, не ходи на школи. То никога няма да участва в състезания, олимпиади и конкурси. Защото неговите родители не могат да си го позволят. Защото стипендията, която би му помогнала да успее е взета от някой като Цецка Цачева. От някой, за когото понятия като „морал, чест, достойнство” са само лишени от смисъл клишета в предизборното говорене.
От някой, за когото познаването на закона и липсата на морални задръжки са предпоставки за получаване на лична изгода.