02 декември 2008

ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ НА ГЕРБ /І част/

„Обръчи от фирми” стана популярен израз напоследък. Използват го кой ли не, с какво ли не значение. Най-често – невярно.
Обръчите от фирми всъщност се използват, за да се прикрият, укрият, скрият доходи. Да се гарантира безконтролност от държавата. Да се реализират високи доходи. Да се изперат пари. Да се правят далавери. Да се финансират партии и престъпни групировки. Да се прехвърлят финансови и материални активи с крайна цел да бъдат присвоени. Все едни такива не особено законни, но затова пък изключително финансово изгодни дела.
Какво всъщност означава „обръч от фирми”, ще се опитаме да разясним с конкретни плевенски примери.
Ивелин Николов Цецка Цачева ГЕРБ Плевен мафияДа вземем едно средно статистическо плевенско семейство. Да речем, че това е семейството на областния лидер на ГЕРБ Ивелин Николов. Освен самия Ивелин Николов, към семейството му се числят майка му и брат му.
Започваме подред. Ивелин Николов – още в зората на демокрацията, в ранната 1990 година създава първата си фирма - МОНА - Н ЕТ с предмет на дейност „Таксиметров пътнически транспорт”. Само три години по-късно, през септември 1993 година регистрира следващата си фирма – Венера ООД. В нея, освен Николов съдружници са Васко Танков, съдружник в друга знакова плевенска фирма Изотсервиз-Плевен ООД, Илиян Илиев – собственик на десетина фирми, регистрирани в Плевен, София, Монтана, и дори в село Дивотино. Останалите съдружници са малкоизвестни.
Следващият от фамилията Николови – братът Тихомир. Бивш спортист, бивш бизнесмен. Понастоящем – младши адвокат в адвокатска колегия Плевен. Започва бизнеса си като едноличен търговец, собственик на фирма ТНН ЕТ. Скоро обаче двамата братя се усещат, че е по-добре да въртят бизнеса си чрез подставени лица и тогава започва дългата и бурна фирмена история на майка им.
Денка Николова регистрира първата си фирма ДНН - ДЕНКА НИКОЛОВА ЕТ с предмет на дейност „Търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки”.
Три години по-късно бизнесът на Николови явно процъфтява, защото Денка Николова регистрира втора фирма: ДИТ ЕООД. Предметът на дейност на тази фирма е „Търговия на дребно в специализирани магазини с други стоки, некласифицирани другаде”.
След още 3 години, през 2006-та Денка Николова открива наведнъж 3 фирми. Две от тях отново са в сферата на търговията - ВИТ - 3 ЕООД е с предмет на дейност „Търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки”, а КИТ ЕООД е ресторант.
Най-интересна е историята на друга фирма на Николови - ФЛАЙНЕТ ЕООД. Създадена през 2004-та година, първоначално предметът на дейност на тази фирма е „предоставяне на информационни услуги, изграждане и поддръжка на компютърни мрежи, търговия и сервиз на компютърни компоненти, периферии и консумативи, търговия и т.н.”. Впоследствие обаче, през най-благодатната за бизнеса на семейство Николови 2006-та година единият от съдружниците във Флайнет ООД Лъчезар Пенев прехвърля дяловете си на Денка Николова, която става едноличен собственик на фирмата.
През 2007 година вторият съдружник във Флайнет Лъчезар Пенев регистрира нова фирма със сходен предмет на дейност. Името и звучи гръмко - ИНСТИТУТ ЗА ПРИЛОЖНО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ ЕООД. Година след това, през март 2008 г., отново прехвърля дяловете си, и отново на Денка Николова. По този начин майката на Ивелин Николов се оказва единствен собственик на фирмата, носеща гръмкото название „ИНСТИТУТ”. Като че ли съвсем случайно, точно по това време Ивелин Николов започва масирана атака срещу едно от плевенските училища, с намерение да „прибере” сградата му. Предлогът е благовиден – Николов и общинската лидерка на ГЕРБ Цецка Цачева лобират за разкриване на филиал на ВТУ. Имат подкрепата на ректора на ВТУ „Св.св.Кирил и Методий” – проф. Легкоступ е кръстник на Николов, а Цачева е юридически съветник на ВУЗ-а. Толкова са сигурни в успеха си, че в Плевен се появяват обяви за прием на студенти в нов, никому неизвестен „институт”, Сещате се кой е въпросният „ИНСТИТУТ”, нали?
Манипулацията на Николов и Цачева се проваля заради твърдата позиция на кмета и общинския съвет, възпротивили се срещу изгонването на плевенските ученици от училището им. А двамата инициатори дори не смеят да гласуват за предложението си и позорно напускат сесията на общинския съвет.

продължава…