04 декември 2008

От Жигула до Паджеро – възходът на един екс спортист /І част/

Познатите си спомнят с умиление първия автомобил на областния лидер на ГЕРБ Ивелин Николов. Стара, двайсетгодишна бяла жигулка даде началото на бурната бизнес и политическа кариера на местния кандидат-политик.
Ивелин Николов ГЕРБ ПлевенПо онова време, в края на 90-те години, Николов все още е никому неизвестен бивш спортист, търсещ отчаяно начин да започне бизнес. В този момент се появява шанса му – плевенчанката Тереза Маринова става олимпийска шампионка. Това е златен шанс за Николов, защото именно той урежда сделката, при която Маринова е отмъкната от треньора си Слави Топузов и продадена на друг бивш шампион – Христо Марков. Впрочем, историята около „трансфера” на Маринова заслужава да бъде тема на отделен разказ.

Усетил възможност да създаде контакти и да натрупа престиж от титлата на плевенчанката, Николов започва да обикаля институции и фирми, представяйки се като „единствен представител на Тереза Маринова”. Титла, който сам измисля с надеждата да осребри познанството си с олимпийската шампионка. По това време плевенчанката е хит и това отваря много врати пред Николов. Под предлог, че представлява бизнес интересите на Маринова, бившият спортист си урежда няколко апетитни сделки и не пропуска за нейна сметка да натрупа състояние. Прави го толкова нагло, че семейството на олимпийската шампионка е убедено, че Ивелин Николов сериозно е ощетил тяхното момиче.

В резултат на комбинативност и умело манипулиране на контактите, бизнесът на Ивелин Николов процъфтява и той сменя Жигулката си с Опел. Колата не е нова, но в сравнение със съветското возило тя е като сбъдната мечта за бившия спортист.
Неизвестно по какъв начин набиращия скорост бизнес на Николови много скоро ги кара да сменят Опел-а с по-луксозен и голям автомобил. Избират модела Sharan на Фолксваген. Голяма, модерна, просторна кола. Демонстрира успех и престиж. Нищо, че по това време Ивелин Николов е обикновен общински чиновник от нисък ранг и едва ли би могъл да обясни с чиновническата си заплата подобна покупка. Впрочем, за да няма неудобни въпроси, колата се купува от фирмата на майката на Николов. Това става трайна практика и при всички останали големи покупки в семейството.

2006-та година е много успешна за бизнеса на семейство Николови. Така поне твърдят те. Вероятно заради няколкото новорегистрирани и пререгистрирани фирми, които според близки до бизнеса им са средство за пране на пари и укриване на доходи. Усетили сила и финансова мощ, Ивелин и Тихомир Николови решават да отпразнуват успеха си, чрез покупката на нов автомобил. Този път избират луксозния Opel Zafira. Нов, лизингов автомобил с всички екстри за класа си. Твърде лъскав и луксозен дори за водещите плевенски бизнесмени. Напомняме, че по това време Ивелин Николов е служител в „Жилфонд”, а брат му е контрольор в „Дезина”. За да избягат от неудобните въпроси и Zafira-та е регистрирана на името на една от фирмите на Николови.

продължава...