04 декември 2008

Подчинена на пияния Кръстев се разправи с храбрия полицай

ГЕРБ Плевен Ивелин Николов Бисерка Цанева съдияСкандална присъда получи полицаят Демир Асенов, който написа акт на председателя на районния съд Любомир Кръстев на 5 август. Униформеният бе осъден на две години и половина затвор условно с четири години изпитателен срок за хулиганство. Ако не бъде оневинен след обжалване в по-горна инстанция, Асенов ще бъде уволнен, въпреки че лично министърът на вътрешните работи Румен Петков го награди за героизма. Полицаят бе изправен на подсъдимата скамейка скоропостижно. Изровено бе прекратено следствено дело, в което тийнейджър го сочи, че преди година му нанесъл побой.

"Не можах да повярвам на очите си, че така тенденциозно могат да осъдят в европейска държава в 21-ви век невинен човек, и то служител на закона. Това бе един абсурден процес. Бях на 2 - 3 метра от двамата при въпросния инцидент. Нямаше никакъв бой” - разкри Пламен Илиев, който станал пряк очевидец и дал показания. “Казах това в съда, но не го взеха предвид. Друг свидетел с вид на наркоман първо заяви, че не познава полицая, който бе цивилен. На следващото заседание твърдеше обратното, че забил на потърпевшия 10 юмрука и 30 шамара.”

Жертвата на "насилието" Николай Илиев, на 18 г., въобще не бе доведен в съда, защото бил в Испания. "Той бе сред десетина хлапета, които се биеха на улицата, те му разкървавиха носа. Дойде полицейски патрул и ги разтърва", разказа още свидетелят Пламен Илиев. Отхвърлени са твърденията на униформените и на други двама души, които отрекли, че Демир Асенов е участвал в сбиването.

Съдийката по делото Бисерка Цанева* е една от приближените на председателя на съда Любомир Кръстев, потвърдиха плевенски магистрати. Срещу Кръстев във Висшия съдебен съвет е образувано дисциплинарно производство по предложение на председателя на Плевенския окръжен съд Румен Лазаров за неговото отстраняване. Приключил е и финансов одит на районния съд по заповед на министъра на правосъдието Миглена Тачева. Ревизията установила, че магистратът Кръстев е заплатил с държавни пари винетка на сина си, разчу се в кулоарите.
Съдия Любомир Кръстев се прослави в нощен екшън из плевенските улици, когато отказа да даде алкохолна проба и да покаже документите си за полицейска проверка. Той изостави служебната си кола на местопроизшествието. Полицаят от патрула Демир Асенов му състави акт, заради който лепнаха на съдията глоба 1 000 лева и му отнеха шофьорската книжка за година и половина.

Ана ПАВЛОВА

Източник:
в. БГ Север

Бисерка Цанева* - съдийката от Районен съд - Плевен, с която живее областния председател на ГЕРБ Плевен Ивелин Николов

Допълваме материала с малка подробност. По време на нощният екшън, в колата със съдия Кръстев е бил Тихомир Николов - брат на Ивелин Николов, областен лидер на ГЕРБ Плевен. Връщали се от нощен запой във вилата на съдията в Кайлъка. Преди да откаже алкохолната проба, Кръстев се е опитал да избяга от полицията и последвала гонка с полицейски сирени из плевенските улици. По време на гонитбата Тихомир Николов звъни на брат си, който пристига с колата си и скрива Тихомир и съдията Кръстев. Междувременно областния лидер на ГЕРБ Ивелин Николов звъни на шефа на полицията и нагло настоява да се прикрие случая. Полицаят се поддава и го прави. Това обаче му коства поста, още на другия ден Бисер Иванов е уволнен, макар че от пресслужбата на ОДП – Плевен, твърдяха че е подал оставка. Съдията Кръстев, също бе наказан и изгонен от Плевенски окръжен съд. Така кариерите и имената на двама висши държавни служители, бяха сринати от видните герберисти братя Николови.

Повече за екшъна с преследването можете да видите тук.