15 декември 2008

Тихомир Николов. Началото на плевенски герберист.

В житейският път на Ивелин Николов, от първите бизнес начинания в началото на 90-те години до поста му на областен лидер на ГЕРБ в Плевен има един аспект, за който и самият Ивелин Николов и хората около него предпочитат да не говорят.
Този „аспект” всъщност е по-малкия брат на Николов – Тихомир. Близки до семейството твърдят, че всъщност той е сивият кардинал, човекът, който направлява действията и диктува постъпките на Ивелин Николов. Което го прави интересен обект за проучване.

Тихомир Николов ГЕРБ ПлевенКой е Тихомир Николов?
Неуспял спортист, така и не усетил вкуса на големия спорт.
Неуспяла мутра, достигнала в организираната престъпност до престижната длъжност ”носач на кафе и цигари” за мутрите.
Неуспял бизнесмен, така и не постигнал мечтата си да стане милионер за една нощ.
Неуспял юрист, станал нарицателно за краха на юридическото образование в България през последните години.
Всъщност, целия живот на Тихомир Николов е един низ от амбициозни цели и предизвестени провали.

В средата на 90-те години Тихомир Николов се опитва да започне бизнес като едновременно с това прави опит да влезе в една от популярните по онова време силови групировки. И двете му начинания се увенчават с неуспех – принуден е да спре с бизнеса си и да продаде всичко, включително и апартамента за да покрие дълговете, направени от брат му.

Подобно е положението и с „кариерата” на Тихомир като мутра. Твърде ниския му и слаботелесен ръст го прави негоден за тази „работа” и мутрите го ползват единствено като разносвач на кафе и цигари.
Времето все пак не е съвсем изгубено, защото Тихомир Николов успява някак си да завърши висше образование в свищовския институт.
Вече с диплома в джоба си новоизпечения икономист се втурва отново да прави бизнес. Жаждата му за бърза и лесна печалба обаче е толкова силна, че бизнеса на семейството в крайна сметка достига до препродажба на контрабандни китайски стоки от Илиенци в плевенския гараж на семейството.

Това не удовлетворява Тихомир и той се урежда на държавен пост в службата за защита на потребителите, където Николов трябва да контролира… себе си. Това, разбира се, не може да продължи дълго и само след месец е уволнен.

По това време за семейството вече настъпват по-добри времена. Близката до Ивелин Николов Тереза Маринова е спечелила олимпийска титла и баткото с всички сили черпи дивиденти от този успех на плевенчанката. Какво по-подходящо време да уреди по-малкия си брат на работа като заместник-директор по стопанските дейности в Спортното училище? Престоят на Тихомир Николов в спортното е кратък, но наситен с ярки скандали и далавери. В училището се носят легенди за открадната от Николов нафта, за продадена на далавера цистерна, за купени на безценица топки и анцузи и продадени в майчините магазини с дрехи втора употреба.

Издънките на Николов са предостатъчно и той отново е уволнен.

Престоят в спортното училище донякъде се отразява и благоприятно на малкия брат. След кратък флирт, дребничкият невзрачен бизнесмен се озовава в прегръдките на треньорката по карате в „Петромакс” Милена Кирниколова. Изненадващо комичната връзка се оказва трайна – Милена ражда дете на ухажора си, макар той и до днес да не споменава за брак. Близки до семейството твърдят, че не самата Кирниколова е предизвикала интереса на Тихомир, а двете дъщери на окръжната прокурорка Искра Ганева, които са в отбора на Милена. Дори да ви звучи алогично и непремерено, логика в действията на братята Николови винаги има. И сега е така. Осигурява се поредната защита от магистрат в случай, че работата като икономически директор на Тихомир Николов в спортно училище би заинтересувала прокуратурата.

Очаквайте: Тихомир Николов и съдебната система – начин за злоупотреба. Пробивът сред магистратите, как се създават „контакти”, кои са „хората на Николови” в съдебната система и как се „дои” районен съд.