02 февруари 2009

Битката за трона в ГЕРБ навлезе в нова фаза – плъховете се скриха зад мишките /ІІ част/

Пресконференцията на ГЕРБ, в която за пръв път Цецка Цачева и Ивелин Николов накараха Катев да стане острието на поредната популистка атака срещу десните партии в Плевен, докато те се задоволиха да вметнат по някое заучено изречение само загатваше за вътрешния конфликт, който наблюдателите очакваха да се разрази в плевенската организация на ГЕРБ.
На последното заседание на Общинския съвет Цецка Цачева и Ивелин Николов се наслаждаваха на агонията на Стефан Катев
Правотата на подобни догадки стана очевидна на последното заседание на общинския съвет. На него лидерите на областното и общинско ръководство кротко седяха на местата си и се наслаждаваха на агонията на Стефан Катев, който бе оставен сам да защитава немислимите и неизпълними предложения на ГЕРБ. Доволните усмивки по лицата Цецка Цачева и Ивелин Николов в моментите, когато Катев се гърчеше след ироничните и саркастични реплики по негов адрес на съветниците от останалите партии не останаха скрити за журналистите.

Въпреки многобройните жални погледи, които бившият водопроводчик хвърляше към съпартийците си, единствено Владислав Николов се опита да му помогне веднъж-дваж, но под ледения поглед на Цачева и той притихна на стола си.

По време на цялата сесия, продължила почти девет часа, Цецка Цачева и Ивелин Николов не обелиха нито дума. И ако за бившият спортист Ивелин Николов публичното говорене е почти непосилна задача, заради което изявите му в Общинския съвет се ограничават в сричане на няколко изречения, предварително написани с едри букви на лист хартия, то за Цецка Цачева, възприемаща заседанията на градските старейшини като възможност за изява на адвокатското си красноречие, мълчанието е изключително тежко изпитание.

С контраофанзивата си срещу Катев и хората му, лидерите на ГЕРБ Плевен искаха да постигнат няколко цели. Да компрометират основния си конкурент за лидерския пост на местната структура, като го принудят да води безсмислена и предварително обречена на неуспех кампания срещу десните партии. По този начин се опитаха да съсредоточат срещу него огъня на опонентите си и да го направят лесна мишена за бившите му съпартийци. В същото време те самите се изтеглиха от центъра на битката, опитвайки се да запазят поне минимални шансове за евентуално подобряване на отношенията с десницата.
Като бонус Цачева и Николов се опитаха да сплашат плевенските гербаджии, да покажат ясно на вътрешната опозиция, какво очаква онези, които дръзнат да им се противопоставят.

Наред с всичко това, според източници от БСП оттеглянето на Ивелин Николов и Цецка Цачева от предните позиции и притаяването им през последните дни се дължи на факта, че левицата e разбрала за тяхната рола в кампанията по отстраняването на областния управител, получила развитие с повдигнатото срещу Цвятко Цветков обвинение от близкия до ГЕРБ окръжен прокурор Марио Василев.

От ръководството на БСП в Плевен не крият, че няма да гледат безучастно как доскорошните й патрньори от ГЕРБ атакуват един от най-високопоставените представители на партията в държавната власт. Подобни акции срещу левицата винаги завършват с ответни действия. Категоричното разграничаване на БСП от популистките и необмислени предложения на ГЕРБ във връзка с местните данъци и такси и обвиненията, че целта им е да сринат общинския бюджет, които левицата отправи на спeциална пресконференция и по време на заседанието на Общинския съвет са категорично доказателство, че за Цецка Цачева и Ивелин Николов настават трудни времена. Очаква ги война на два фронта, която впрочем те самите започнаха.

Едва ли избутването на предна линия на Стефан Катев ще е достатъчно, за да отклони вниманието на противниците и опонентите сред десницата и левицата, които Цачева и Николов успяха да си спечелят с идиотската си политика и изпълнените с подлост и нечистотия методи и похвати.