11 февруари 2009

ГЕРБ в страната: Корупция, конфликти, далавери и скандали - Гарантирано от ГЕРБ

Бургас

Преди месец рухна и втората коалиция, с която ГЕРБ искаше да демонстрира откритостта и диалогичността си. Това стана след като председателят на Общинския съвет в Бургас и член на ръководството на Атака в града подаде оставка.

Поводът е подкрепеното от ГЕРБ, БСП и ДПС предложение на кмета Димитър Николов за строеж на мюсюлманска джамия на общинска земя в най-големия бургаски квартал Меден рудник.

Решението на кмета Димитър Николов да разреши строежа на джамия в квартал Меден рудник взриви коалициата на ГЕРБ и АтакаСкандалът с джамията в Бургас изостри отношенията на Атака и ГЕРБ и даде повод на Волен Сидеров да постави въпрос към водача на ГЕРБ Бойко Борисов дали иска „България на джамиите или България – европейска“. Сидеров заяви, че сегашният ислямски център в София е „котило на фундаменталисти“.

Бургаската джамия също ще бъде превърната в ислямски център, а ГЕРБ се е превърнал в съучастник на ДПС в строежа на джамии и ислямизирането на България.

Валери Симеонов каза от своя страна, че напускането му е положителен акт за "Атака“, тъй като тя ще спре да поеме негативите от лошото управлението на ГЕРБ в града. Симеонов вероятно намеква за скандала, който избухна на 5 юни 2008 година, когато от митнически склад край Бургас изчезнаха 210 мастърбокса цигари и други акцизни стоки. Пряко отговорен за склада е митническият инспектор Христо Григоров, авер на кмета Димитър Николов от години. Връзките на Борисов в МВР и прокуратурата попречиха да бъде замесено името на кмета от ГЕРБ, но бургазлии добре познават сенчестия бизнес на градоначалника си и приятелите му.

Скандалът с Атака и крахът на коалицията в Бургас сложиха край на мита, че ГЕРБ е отворена за диалог, модерна европейска партия, способна да пренебрегне собствените си тяснопартийни и икономически интереси за доброто на България.