23 февруари 2009

ГЕРБ в страната: Корупция, конфликти, далавери и скандали - Гарантирано от ГЕРБ

София

Скандалите за корупция, предрешени обществени поръчки, манипулирани конкурси, харизани на спонсори на ГЕРБ с „подправен” подпис на Борисов общински терени, неправомерно сключени договори за стотици милиони и т.н, и т.н. Накъдето и да погледнеш в столична община през последните 3-4 години – навсякъде виждаш само корупция, далавери, нечисти икономически интереси и безпардонно нарушаване на всички закони, правила, процедури и норми.

Аферата със сайта на детските градини

Ще започнем с трагикомедията, която ни побърка преди година - шумно рекламираната от хората на Борисов електронна Web базирана система за записване на деца в столичните ясли и детски градини се провали още при тръгването си. Уеб сайтът, който е част от За неработещия си сайт близката до ГЕРБ фирма Сирма Солюшънс прибра почти 200 хиляди леваинформационната система за обслужване на детските градини в Столична община, бе изцяло недостъпен, въпреки уверенията на разработчиците от Сирма Солюшънс за безпроблемна работа с него. Какви бяха реакциите на потърпевшите родители не ни се иска да припомняме, заради преобладаващо нецензурните квалификации по адрес на Борисов и столичните общинари, само ще кажем, че епитетите по техен адрес варираха от „некадърници” и „нещастници” до „крадци” и „корумпирана паплач”.

За нас по-интересна е финансовата страна на въпроса. Парите не са много за мащабите на столицата - 383 хил. лв. с ДДС. Срещу тези пари изпълнителят обаче, направи... нищо.

„Възмутен” от провала на Сирма Солюшънс, Борисов се направи на строг и удържа половината от сумата като неустойка за неизпълнения договор.

С което финализира тази чудесна, "открита" и "прозрачна" сделка. Така, само за една седмица, без да свърши нищо, близката до ГЕРБ фирма Сирма Солюшънс прибра близо 200 хиляди лева. Всичко е "законно", "чисто", "открито". Гарантирано от ГЕРБ.

Окрилени от успеха на далаверата със сайта на детските градини, от ГЕРБ веднага намислиха да направят уеб страница на Столичния общински съвет за скромната сума от 1 милион лева.

Интересно, нали?

Цариградско море

Друга чутовна далавера, с която общината ни ощастливи току преди местните избори бе ремонтът на Цариградско шосе.

През август, малко преди да започне ремонта, Борисов гордо заяви, че Цариградско ще се След предизборния ремонт, Цариградско шосе заслужено получи ново име - Цариградско мореремонтира с машини от Австрия и Румъния. Каза, че парите са осигурени и до 15 септември ще пътуваме по модерен европейски булевард.

Някои дори му повярваха. Не мислеха, че е възможно след ремонта на едно шосе то да стане по-лошо, отколкото е било преди това. Борисов им доказа, че за ГЕРБ няма невъзможни неща.

И Цариградско шосе след ремонта освен нов асфалт получи и ново име – "Цариградско море". Напълно заслужено.

Този скандал непосредствено преди изборите не беше добър атестат за кметуването на Борисов и той "санкционира строго" фирмата изпълнител. Колко строго? Вижте цифрите по-долу и ще разберете.

За ремонта на участъка от "Орлов мост" до алея "Яворов", по който се появиха бабуните, Столична община плати на фирма "Пътища и съоръжения" 750 000 лв. Наложената от Борисов санкция е 17% от тях, или 125 000 лв., които ще се платят на фирмата, ако тя ремонтира отново бабуните, които направи при първия ремонт.

Откъдето и да го погледнеш - далавера за чудо и приказ. Вземаш 625 хиляди за некадърно направен ремонт, наказват те „строго” да ти платят още 125 хиляди, ако поправиш собствената си некачествена работа. Малко уточнение – фирмата изпълнител е от т.н. „близки до ГЕРБ” фирми. Не бихте се сетили никога, нали?
И това ако не е открито и честно управление, гарантирано от ГЕРБ!

СЛЕДВА...