12 февруари 2009

Лицата на ГЕРБ: Ивелин и Тихомир Николови – Батко на Братко по гербаджийски /І част/

Ще продължим разказа си за едно от най-важните, но скрито от общественото внимание лице на ГЕРБ Плевен – братът на областния лидер Ивелин Николов – Тихомир. За него бегло загатнахме в други наши статии, но предоставената от вас информация ни помогна да проверим и други, неизвестни досега факти за този представител на ГЕРБ, които доказват слабостта на Тихомир Николов по далаверите, мръсните номера, незаконното обогатяване, което на нормален език означава кражба.

След провала си като бизнесмен и мутра, Тихомир Николов се пробва и на държавна службаСлед провала си на мутра и бизнесмен през 90-те години, Тихомир Николов се пробва на държавна служба. Като контрольор в службата за защита на потребителите бъдещия гербер изкарва само няколко седмици, след което е уволнен заради рекет, тормоз и изнудване на конкурентни на собствения му бизнес фирми.

Следващото място където го урежда брат му Ивелин Николов е Спортно училище „Георги Бенковски” в Плевен. На всички Тихомир обяснява, че е икономически директор на училището, или заместник-директор по икономическите въпроси. Проверката в образователния инспекторат показва, че такава длъжност в това училище никога не е имало, а лицето Тихомир Николов е бил назначен като „специалист” по стопанските дейности. Покровителстван от тогавашния директор на училището Стефан Туцев, с когото поддържат приятелски отношения от дълги години, Тихомир Николов получава прекомерна власт и започва действително да се държи като директор. Арогантното му и нагло държание с учителите и треньорите се помни и днес. Скандалите и конфликтите в които се забърква могат да се сравняват само с далаверите му, за които и днес се разказват легенди.

Като отговарящ за стопанската дейност в училището Николов получава възможност да краде почти от всичко, като се започне от нафта и се стигне до хранителни продукти от стола, медикаменти, спортна екипировка и всичко друго, до което може да се докопа.

Най-големия удар Тихомир Николов прави, като продава за скраб цистерната за нафта на училището. Николов врътва тази далавера през лятото, докато директорът е в отпуск. От една страна това е златна възможност за далавери, но от друга – Николов е принуден да подписва собственоръчно всички документи по сделката с цистерната. От което впоследствие ще се заинтересува прокуратурата. Но за това – след малко.
Преди прокуратурата, от ставащото в Спортното училище започват да се интересуват в образователния инспекторат. След масирани проверки Тихомир Николов е уволнен дисциплинарно за финансови далавери, а директорът Туцев - за това, че не е упражнил достатъчен контрол и не е спрял далаверите на протежето си.
Уволнението прекъсва отношенията на Николов със Спортното училище само за кратко.
Но за това ще ви разкажем в следващия материал.

СЛЕДВА...