04 февруари 2009

КОЛКО СА ЛИЦАТА НА ГЕРБ /II част/

Изключение ли е поведението на герберистите в Плевен от това на другите в страната?! Каква е реалната стратегия или каква е скритата политика на ГЕРБ? Вярно ли е, че ГЕРБ работи за прозрачност и морал в политиката?
Въпроси, чийто отговори могат да се открият при един прост сравнителен анализ.
За ваше улеснение ще дадем поредица от изказвания на популярни политически личности за явлението ГЕРБ, както и коментари публикувани в различни медии.

Бойко Борисов е известен със своите обвинения и обиди по адрес на всички участници в политиката. Още като генерал от МВР той остана в историята с репликата “Ние ги ловим, те ги пускат” т.е той никога не е виновен. И много точно министър Меглена Плугчиева оприличи столичния кмет с Краля Слънце или Людвик ХІV. "Той внушава, че зад мен и министър председателят стоят фирми. Смята, че е станал зрял политик, но той се вживява на Людовик ХІV.” – заяви Плугчиева пред в-к “Стандарт”.

В интервюто пред Би Ти Ви Бойко Борисов заяви, че не целите, а методите на "възродителния процес" са порочни. Добави, че е трябвало първото име на новородените да бъде българско, а фамилиите - на бащите. Изказването му предизвика остра реакция от президента, премиера, ДПС и повечето политически сили.

“Ще информираме ЕНП за това, че основният политически субект, който я представлява в България, има подобна позиция по "възродителния процес", абсолютно несъвместима с ценностите не само на ЕНП, но и на всички нормални демократични партии в Европа” заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. "Когато лидерът на политическа сила в страната се изказва в подкрепа на едно престъпление, имаме сериозен проблем, който заслужава реакция не само от ДПС", добави той. Депутатът от ДПС Ахмед Юсеин реагира гневно: "ЕНП да си види кандидата за премиер".

Ех, май всички ние трябва добре да се огледаме и като трезвомислещи същества да преценим какво всъщност ни предлагат от ГЕРБ. И ако според един плевенски вестник лицата на ГЕРБ са само две, дълбоко се съмнявам в правилността на тази преценка. Ето малка част от многоликата същност на плевенска герберистка партия:

Цветанов и Николов не се посвениха да се възползват от популярността на Зеленогорски1. Въпреки многократните уверения на Бойко Борисов преди местните избори, че ГЕРБ ще подкрепи за трети мандат кмета Найден Зеленогорски, изненадващо Борисов не удържа обещанието си и издигна кандидатурата на общинската юристка Цецка Цачева. Призивът бе отправен от дясната му ръка Цветан Цветанов, който месеци преди това не се посвени да посети Зеленогорски в общината като приятел. Впрочем това се случи с повечето десни кандидати в сините бастиони. Почти навсякъде партията на столичния кмет издигна свои кандидати. Повечето кандидат-кметове на ГЕРБ се оказаха пожарникари, бивши и настоящи полицаи, в най-добрия случай - военни или морски офицери. В червените региони партията на Борисов издигна слаби личности срещу кандидатите на социалистите и подкрепи някои претенденти на БСП в ключови градове.

2. Областният председател на политическа партия ГЕРБ в Плевен Ивелин Николов и Цецка Цачева предизборно тиражираха, че ще водят позитивна кампания. Да, ама не. Поредната лъжа бе видяна от всички плевенчани. Николов&Цачева арогантно заплашваха общински и държавни служители с масово уволнение. В платени публикации заплашваха местната управа с ревизори и магистрати. Редяха се заплахи за разправа по съдебен ред и с помощта на прокуратурата.
Познат стил…от националния екран.

3. ГЕРБ и БСП стояха рамо до рамо по време на съдебните дела за касиране на изборите за кмет и съветници в Плевен. Интересно как защитник на двете партии беше доверения адвокат на Румен Петков, Стефан Младенов. Наглостта на Цачева в съдебна зала по време на делата, става достояние на всички. Стига се до там, че на първото дело е глобена с 100 лева за неуважение към съда, а на следващите предупреждавана, че ще бъде изгонена от съдебната зала. Явно съпругата на прокурора Марио Василев, Петя Василева (в листата на ГЕРБ) и любовницата на Ивелин Николов, съдийката Бисерка Цанева не успяха да наклонят везните в полза на ГЕРБ. Загубата бе разрушителна. И за това говорят цифрите, зад които безспорно стоят плевенчани – такива, каквито са – разумни и определено несимпатизиращи на новите мутри в България.

Ето и фактите: За Найден Зеленогорски и спечелил на първия тур гласуват –
над 24 хиляди души. За кандидатката от ГЕРБ Цецка Цачева – едва 5 800.
Друг зашеметяващ факт е, че ГЕРБ не успя да спечели нито едно кметско място не само в плевенска община, но и в плевенска област.
Този път Николов&Цачева успяха да излъжат само себеподобни мутри и най-големия хитрец – своя лидер. Е, за това – евала!

И както всички знаем – “Когато фактите говорят и боговете мълчат”.

Следва