01 февруари 2009

Битката за трона в ГЕРБ навлезе в нова фаза – плъховете се скриха зад мишките /І част/

В плевенската организация на ГЕРБ настана раздвижване. За разлика от друг път, сега то е насочено не навън, не към външните противници и опоненти на Цачева и Николов, а навътре – към потенциалните кандидати да изместят сегашните лидери от постовете им.
Външните прояви на тази битка започнаха да се виждат и от непредубедения и незапознат с кухнята на местната организация на ГЕРБ наблюдател.

Стефан Катев падна в приготвения му от Цачева и Николов капанИзведнъж, без видима причина, кипящите от енергия и от желание за изява по медиите Цецка Цачева и Ивелин Николов отстъпиха тази своя привилегия на пренебрегвания откъм медийно внимание Стефан Катев. На последната пресконференция на партията се стигна дори до абсурда, Катев да взема думата по-често от лидерите Цачева и Николов, които се задоволиха да вмъкнат само по няколко от обичайните си предварително наизустени изречения.

Още тогава сред медиите се зародиха слухове за ожесточени вътрешни борби в ГЕРБ. Някой остроумно ги нарече „Империята отвръща на удара” оприличавайки Цачева и Ивелин Николов на злия император и Дарт Вейдър, а Катев и компания – на борещите се да седнат на трона му бунтовници.

Сравнението е отчасти вярно, с уточнението, че всички участници в тази битка са отрицателни герои, а залогът не е борба между Доброто и Злото, а кой ще води бащината дружина (листата за народни представители) на гербаджиите в Плевен.
В какво се състои конфликта? Цачева и Николов най-накрая се усетиха, че с добре пресметнатото си тарикатско поведение Катев и хората около него ги вкараха в поредица от конфликти, които ги компрометираха както сред потенциалните партньори на ГЕРБ сред десните партии, така и в редиците на самата плевенска организация на партията. Това неминуемо ще доведе до „изгарянето” им като лидери още преди парламентарните избори. Каквато е и целта на Катев и хората му, мечтаещи за министерски постове и политическа кариера, които с наслада гледат отстрани как се провалят Цачева и Николов и очакват да седнат на местата им.

Прозрели най-накрая замисъла на групата около Катев, в отчаян опит да спасат кожите си, Цачева и Николов започват контраигра. Идеята им е проста – правят с Катев същото, което той се опита да направи с тях – вкарват го във всички възможни конфликти и го подлагат на огъня на противниците и опонентите си, което неминуемо ще го компрометира като политик и ще го направи непригоден за лидер на плевенската организация.

Следва...