25 февруари 2009

ГЕРБ в страната: Корупция, конфликти, далавери и скандали - Гарантирано от ГЕРБ

Скандалът с нагласения конкурс за автобусните линии

Скандалът с предрешените конкурси за автобусните линии и последвалата оставка на заместника на Борисов Велизар Стоилов разтърсиха сериозно ГЕРБ и потвърдиха съмненията за ширеща се корупция в столична община.

Фактите. Стоилов си тръгна заради проведена приз 2007 година предварителна среща с транспортни босове, на която са били договорени резултатите от предстоящ конкурс за Едва ли има наивник, който да повярва, че далаверата с автобусните линии е станала зад гърба на Борисовотдаване под наем на автобусни линии. Скандалът се разрази след като списание "Тема" публикува части от разговора на заместник-кмета със собствениците на двете частни компании - Ивайло Константинов ("Юнион Трейд Къмпани") и Миролюб Столарски ("Карат-С") и на общинската "Столичен автотранспорт" Асен Добранов, които след това си поделиха 15-те автобусни линии. От публикацията стана ясно и че има близо 40-минутен запис на пазарлъците, които водят помежду си трите фирми с участието на Стоилов. Скандалният запис заедно с други материали около конкурса са предаден на ДАНС още на 11 септември. За случая бил уведомен и председателят й Петко Сертов.

На записа ясно се чуват репликите на Велизар Стоилов:
"Ще има достатъчно хлеб и за вас, и за некои други", "Аз съм съгласен да се разберете за цената, да нема дъмпинг..." и "Аз поне съм малко от другата страна на барикадата."

Общинските съветници от БСП поискаха оставката не само на Велизар Стоилов, но и на кмета Бойко Борисов.

Борисов се направи, че не знае нищо за уговорения конкурс, разписа оставката на Стоилов, с което бившия заместник кмет по транспорта стана поредния бушон, изгорен от Борисов, след заместник кмета по екологията Милор Михайлов и шефа на столичния инспекторат Гален Ганчев.

Големият въпрос е, дали наистина Борисов не е знаел за уговорения конкурс. Ако се съди по записа, неформалния лидер на ГЕРБ е бил наясно със схемите в транспорта. Защото в хода на обсъждането кой от частниците коя линия да вземе, Стоилов заявява: "Той (бел. ред. - Борисов) само ме помоли нищо да не правиме до изборите. Той е малко стресиран от... не е свикнал явно да го атакуват." И продължава: "Не иска да има атака до изборния ден. А след това е дал твърд картбланш на нещата."
Интересна е цената на Борисовия картбланш. Стойността на сделката за автобусните линии е 250 милиона лева.

Нелоша печалба, нали? Гарантирана от ГЕРБ.