27 януари 2009

Лицата на ГЕРБ: Владислав Николов – изнудването като политическо оръжие

Интересни факти от миналото позволяват на Владислав Николов да се окаже за ГЕРБ много по-полезен, отколкото той самият е предполагал. След разгрома на изборите и позорното трето място в Общинския съвет, плевенските лидери на ГЕРБ започват трескаво да търсят начин да променят съотношението на силите в местния парламент. След като плевенчани им показаха негативното си отношение, гербаджиите се заеха да си купуват общински съветници от другите партии. Първият поддал се на лъжите за бъдещо депутатско място е съветникът от Атака Добрин Христов. Бившият портиер в МВР обаче е твърде компрометиран за да се използва като пример за възхода на ГЕРБ. И Цачева и Николов решават на всяка цена да си купят и някого от СДС. От политическа гледна точка изглежда добре, а и като пиар акция позволява сериозна експлоатация. Проблемът е, че никой от сериозните фигури в синята партия не би се съгласил да се присъедини към губещата непрекъснато подкрепа ГЕРБ.

С лъжи, обещания и изнудване Владислав Николов успя да склони Дарин Ангелов да стане гербаджияИ тук на помощ на Ивелин Николов и компания се притича Владислав Николов. Предлага на шефовете си от ГЕРБ да купят набедения за лидер на младежкото СДС Дарин Ангелов, като ги убеждава, че има достатъчно „аргументи” за да „убеди” Дарин.

Дарин е управител на фирма „Плира ООД”, собственост на плевенските бизнесмени Камен Младенов, Драгомир Бешев и Галин Георгиев. Фирмата стопанисва една от търговските зони в Плевен, в индустриалния район на града. Там се намира една от фирмите на Ивелин Николов и Владислав Николов е чест гост на Дарин Ангелов, който се възползва от уменията на данъчния инспектор за да укрива немалка част от приходите на фирмата. Всичко това разбира се прави зад гърба на собствениците на фирмата, което пък поставя Дарин в силна зависимост от запознатия с далаверите му Владислав Николов.

Липсата на други варианти кара плевенските гербаджии да се опитат да купят поне Дарин Ангелов. Макар и силно непопулярен сред колегите си от СДС заради апатията и мързела си, Дарин все пак се води седесар по партийна принадлежност. И независимо, че никой не го възприема сериозно, с помощта на управителката на общинска фирма „Обредни дейности” Евгения Илиева е успял да се уреди на 36-то място в листата за общински съветници на десницата. Илиева, в миналото активистка на синята партия, а в настоящия момент изчакваща полъха на промяната, насърчава Дарин да премине в редиците на ГЕРБ. Самият Дарин неведнъж е заявявал разочарованието си, че не е станал общински съветник и е склонен да повярва на лъжливи обещания за политическа кариера.

Сделката става още по-лесна защото преговорите се водят от Владислав Николов, който познава добре далаверите на Дарин Ангелов. На него бившият седесар не може да откаже, знаейки какво би му се случило, ако данъчния инспектор разкрие на собствениците подробности около откраднатите от фирма „Плира ООД” пари.
Така, невзрачния наглед данъчен служител Владислав Николов се оказа печеливша карта за Ивелин Николов и Цецка Цачева.

С негова помощ, наред със закрилата, която лидерите на ГЕРБ си осигуриха от страна прокуратурата, вкарвайки съпругата на окръжния прокурор Марио Василев в листата си, а после и в ръководството на местната структура, лидерите на ГЕРБ си осигуриха безнаказаност и от страна на ведомството на Мургина. Гарантираха си възможността безнаказано да въртят далавери, да перат парите на сивата икономика, да изнудват и рекетират фирми, осигурявайки си безотчетен финансов ресурс, с който да корумпират държавните институции.

Мафията вече действа с пълна сила.