26 януари 2009

Лицата на ГЕРБ: Владислав Николов – от „счетоводител на мафията” до „счетоводител на ГЕРБ”

Шансът на Владислав Николов за политическа кариера става реален, когато един от сенчестите му работодатели Ивелин Николов оглавява плевенската структура на ГЕРБ. Владислав работи за фирмите на Ивелин Николов и брат му Тихомир от много години. Именно работата за подобни „бизнесмени” е причина да бъде наричан от колегите си „счетоводителя на мафията”.

Политическата кариера на Владислав Николов стана възможна когато един от сенчестите му работодатели Ивелин Николов оглави плевенската структура на ГЕРБКато „счетоводител” на многобройните фирми на семейство Николови, Владислав Николов всъщност се занимава с укриване на данъци и рекет над конкурентите им. Мнозина от бизнесмените, които са имали неблагоразумието да започнат бизнес, сходен с този на Николови, или тези, чиито магазини се намират в близост до техните са обект на целенасочени, изнурителни и непрекъснати проверки. Владислав Николов и негови близки от НАП съсипват бизнеса на онези, които са дръзнали да конкурират фирмите на Ивелин и Тихомир Николови.

И като споменахме близки на Владислав Николов от НАП, не трябва да пропуснем дългогодишната данъчна инспекторка – Дамянка Владимирова. Това уточнение е важно, защото повечето от колегите на Владислав в плевенския филиал на НАП са почтени хора и не се съгласяват да участват в мръсните му игри. Което кара Владислав да използва малкото притежаван от него мъжки чар за да привлече на своя страна много по-възрастната от него данъчна инспекторка Дамянка Владимирова. Разведената дама се включва в игрите на „левента”, и му става толкова вярна, че поема голяма част от работата му в НАП. Което пък му позволява да се отдаде изцяло на „сенчестите си задължения”.

За благодарност впоследствие Владислав Николов я урежда на престижното десето място в листата на ГЕРБ в Плевен. Което при провала на партията на местните избори се оказва непостижима мечта за местните гербаджии и Дамянка Владимирова си остава …вкъщи.
Ивелин Николов е доволен от „работата” и „верността” на Владислав и му предлага да стане общински съветник от ГЕРБ. Логично, областния лидер на ГЕРБ е наясно, че за да успее му е необходим верен счетоводител. Още по-добре е когато този счетоводител ще осигури на местната структура и толкова необходимият им за прикриване на далаверите данъчен чадър. Пък и с негова помощ ще може да държи изкъсо доста фирми, правейки ги със заплахи и изнудване спонсори на ГЕРБ. С което пък печели точки пред софийските си господари. Макар и с доста ограничен интелект, Ивелин Николов е обигран в далаверите мошеник, за да си прави добре сметката и да привлече на своя страна Владислав Николов.

Впоследствие този ход се оказва още по-успешен, защото връзките на Владислав Николов сред бизнес средите му позволяват да окаже и други услуги на ГЕРБ, като им осигурява възможност да си купят бивши активисти на СДС.
Но за това – в следващия материал.

Следва...