25 януари 2009

Лицата на ГЕРБ: Владислав Николов – данъчен рекетьор

Сред плеядата невзрачни, но добре познати на плевенчани с далаверите си фигури като Ивелин Николов и Цецка Цачева, в ръководството на ГЕРБ Плевен някак уж случайно се оказа напълно непознатият чиновник от Национална Агенция по приходите в Плевен Владислав Николов.

Владислав Николов - данъчен инспектор от НАП и рекетьор на ГЕРБ ПлевенДанъчен инспектор, държавен служител с неугледен вид и поведение на мижитурка, Владислав Николов всъщност не е случаен човек. Колегите зад гърба му го наричат „счетоводителя на мафията”. Под „мафия” разбирайки цял куп фирми, на които Николов помага да се борят с държавата. „Счетоводителят на мафията” формално се наема за да води счетоводството на тези фирми, което само по себе си вече е сериозно нарушение, защото като държавен служител Николов няма право да извършва подобна дейност. Да не говорим, че по същество това е конфликт на интереси в най-чистата му форма.

Всъщност, Владислав Николов не само води счетоводството на тези сенчести фирми, а им помага да укриват данъци, да заобикалят законите и мамят институцията, от която той официално получава заплата – НАП. Осигурява така необходимия им чадър от контрола на ведомството на Мургина. Тормози, изнудва, рекетира и унищожава бизнеса на онези, които се осмеляват да конкурират фирмите на сенчестите му работодатели. Има и случаи на рекет върху фирми, които не желаят да станат спонсори на ГЕРБ.

За тези си занимания Владислав Николов получава значителни суми. На доходите му могат да завидят повечето български министри и депутати. Колегите му ще ви разкажат, че него можеш по-често да го срещнеш из плевенските заведения „на кафе” с „клиенти”, отколкото на работното му място в НАП Плевен. Ще ви разкажат и за „ходатайствата” му за определени фирми. За „услугите” които оказва на някои от сенчестите плевенски „бизнесмени”, които впоследствие ще се окажат ключа към политическата кариера на корумпирания данъчен чиновник.

Това се знае от всички в НАП. Знае се и от шефовете му. Които до момента не посмяха да направят нищо друго, освен да му дадат най-ниските оценки при атестирането на служителите в плевенското звено на агенцията.

За тази оценка допринесоха и десетките сигнали на плевенски бизнесмени за изнудване, рекет и корупция от страна на Владислав Николов. Някои от тях се потвърдиха, други – не. В крайна сметка, макар и с най-ниски оценки от всички свои колеги, данъчния служител на НАП Плевен запази мястото си, продължавайки противодържавната си дейност. Страхът от мутренските прийоми на Ивелин Николов и компания възпря местните шефове на НАП да поискат от Мария Мургина да уволни корумпирания си служител.

За Владислав Николов пък ниските оценки едва ли са проблем. За никого не е тайна, че той е при данъчните не заради заплатата, а заради възможностите, които тази служба предлага на един „счетоводител на мафията”. За ползите, които може да донесе на нечисти бизнесмени, на хора с апетити към безконтролно обогатяване за сметка на държавата. Позицията на Николов в НАП, макар и наглед не особено престижна, всъщност е ключова за всеки, който иска да преодолее контрола на държавните органи за да развива бизнеса си в сивия сектор на икономиката ни.

Целта е ясна – парите в сивия сектор са безотчетни и безконтролни. Те най-лесно се влагат за купуване на политическо влияние. С тях най-лесно се корумпира държавната власт. А сливането на държавната власт и сивата икономика в цивилизования свят се нарича по един единствен начин – мафия.

Следва...