08 януари 2009

Лицата на ГЕРБ Плевен: Стефан Катев – мераклия за лидерския пост в ГЕРБ Плевен

След шумния порно скандал Стефан Катев напуска позорно престижния пост на главен юрист в общината. Надеждите му, че ще се подслони на топло под крилото на някой от видните плевенски юристи се изпаряват като жица в ромска махала. Колегите му помнят добре високомерието, пренебрежителното му отношение и неподплатеното с нищо свръхвисоко самочувствие, докарало му прякора „Надут пуяк”. Липсата на елементарен интелект и възпитание, няма да коментираме. Никоя от известните плевенски кантори не желае да има юрист, прославил се с това, че няма спечелено дело. След дълъг период на неуспехи в частната си практика и отказ на колегите му адвокати да го приютят в своите кантори, Катев изпада в депресия.

В този момент на хоризонта се появява нов мираж - изглеждащия стабилно и непоклатимо, предизвикващ поредните свръхочаквания медиен балон, наречен ГЕРБ. За Катев това е възможността да гради поредната си кариера на политик. И този път започва с характерния за него модел – с лепене на плакати.
Интересното е, че лидер на ГЕРБ в Плевен е един от най-сериозните му врагове, човекът, раздухал порно скандала и разказващ с упоение наляво и надясно за извратените наклонности на Стефан Катев. Именно областният координатор на ГЕРБ Ивелин Николов е с най-сериозен принос за краха на кариерата на бившия главен юрист на общината. Негова е и „заслугата” Катев да бъде отритнат от юридическата общност след напускането му. Ивелин Николов и брат му Тихомир впрягат всичките си сили и мобилизират контактите си сред плевенските магистрати, за да злепоставят Катев сред юридическото съсловие.

Цецка Цачева, Ивелин Николов, Стефан Катев и Добрин Христов - само след месеци Николов ще бъде заменен от Катев като областен лидер на ГЕРБСтремежът към власт обаче и общия враг се оказват по-важни от чувството за достойнство и самолюбието. Катев и братя Николови загърбват старите вражди и се втурват да градят политическа кариера - съвместно. Е да, дори Слави го е казал “Надушвам, че сме от една порода”. Поне така изглежда на пръв поглед. Довчерашните врагове започват да уреждат продажбата на земеделската земя, която Катев успява да си възстанови още като юрист в общината. Според негови близки, става дума за хиляди декари в близост до Плевен и няколко десетки – в самия град. Част от земята е продадена на крупен чуждестранен инвеститор, като Николови прибират по-голямата част от парите. Това е бъдещата гаранция, която ще осигури избираемо място на Катев в листата за общински съветници от ГЕРБ. Както се казва – пито, платено.

Осигурил си топло местенце за следващите 4 години Стефан Катев се заема бавно и методично да изпълнява плана си, който ще го доведе до заветната политическа кариера. Замисълът му, който не блести с оригиналност, е прост и ефективен – да компрометира настоящето ръководство на ГЕРБ, което да доведе до отстраняването на областния лидер Ивелин Николов. След което Катев да оглави областната структура на партията в Плевен. С този си ход Катев ще постигне две цели. Първо - като областен лидер на ГЕРБ той ще е вероятният водач на листата за народни представители или поне второ място след колежката си Цачева, и респективно – депутат. А после – кой знае – може да се осъществи и заветната му мечта за министерски пост. Второ, но не по значение - под хрисимата заспала овча външност на Катев се крие едно злобно, комплексирано нищожество, което никога няма да прости униженията, причинени му от братя Николови.
Осъществяването на този план не е особено трудно. Ниската интелигентност и прекаленото самочувствие на бившия спортист Ивелин Николов са достатъчни. С подобни тънки ходове Катев успява да превърне областния лидер на ГЕРБ в обект за присмех на целия град. С идиотските си изяви пред медиите и неприкрито арогантно поведение, областният лидер на полицейската пария, успява да си навлече гнева на самия Борисов, който няколкократно демонстрира недоволството от плевенската организация като оставя Цветанов да се справя с протежето си.

Високопоставени източници в централата на партията твърдят, че дните на Ивелин Николов като областен лидер са преброени и не по-късно от пролетта той ще бъде отстранен от поста, въпреки топлите контакти и традиционни запои с олимпиеца Марков и ченгето Цветанов. Твърди се, че вероятният му наследник ще е Катев.

Между другото Катев в тесен кръг заявява, че ако не стане депутат ще бъде доволен и на поста областен управител на Плевен. Всички знаем, че тази безгласна позиция е назначаема и се заема от най-доказания послушко. Остава обаче ГЕРБ да спечели изборите. Така невзрачният водопроводчик Катев с един куршум два заека цели. Все единият, се надява да улучи. Боже, опази……
Доколко “бъдещият политик” ще е лоялен към ГЕРБ е друг въпрос. Днес като виден активист на ченгеджийската партия, той все още стои приютен в кантората на общинска съветничка от СДС. Така обвързал се с “големите” на деня, той продължава да се озърта, трескаво търсейки поредния месия.

И олицетворявайки образа на дребен и подъл селски хитрец, Катев прави поредната заявка да изиграе любимия си образ - този на Юда. Май някой бе възкликнал “Никой не обича предателите. Те винаги остават такива”.