06 януари 2009

Лицата на ГЕРБ Плевен: Стефан Катев – от водопроводчик до главен юристконсулт

Кариерата на това невзрачно човече, превърнал се в символ за тарикатлък, нагаждачество и способност да променя позицията и възгледите си започва през далечната 1999 година.
Стефан Катев ГЕРБ ПлевенКатев е водопроводчик, учи задочно право не къде да е, а в "Меката на правното познание" – Висшето техническо училище „Ангел Кънчев” в Русе. Ще попитате, че какво общо има инженерен ВУЗ с правното образование и ще бъдете напълно прави - нищо. Но по онова време русенския институт се опитва да оцелее като раздава дипломи за юристи на хора, неуспели да влязат в престижните правни факултети, но готови да си платят за тапията.

Предстоящото дипломиране амбицира Стефан Катев и той са заема да сменя професията на водопроводчик с много по-престижната – на юрист. Съзнавайки добре, че свободната адвокатска практика при мизерните юридически знания, получени в русенското техническо училище няма да се увенчае с успех, Катев се втурва да прави политическа кариера.

По това време СДС е на гребена на обществената популярност. Правителството на Костов е извело България от най-пагубната икономическа криза в историята. Дясното управление е стабилно и непоклатимо. И Катев решава да започне градежа на кариерата си на юрист, …като стане седесар. Ходът, който прилага е изключително елементарен, но явно успешен. В стил, който проявява и впоследствие, той най-нагло отива в централата на СДС и поисква от секретаря на СДС няколко предизборни плакати, които да залепи из града. Предприемчивият водопроводчик извиква познат фоторепортер да го заснеме точно в процес на лепене на плакатите на СДС. Останалите плакати – са изхвърлени в първия контейнер за боклук. Но тази снимка, публикувана в местния вестник, се превръща в добър атестат за Катев и той се втурва да обикаля кабинетите в различни институции с надеждата да осребри снимката, доказваща „предаността му” към синята партия.

За негов късмет, по това време в Община Плевен се търсят юристи и седесарят “за един ден” става началник на правния отдел. Стремителна кариера от водопроводчик до началник на правен отдел в престижна плевенска институция – за какво повече би могъл да мечтае един току-що дипломирал се младеж? В подобна ситуация всеки здравомислещ ще се опита да се докаже, да се утвърди, да натрупа опит, знания, да оправдае доверието. Всеки друг, но не и Катев.

Но за подвизите на Стефан Катев като главен юрист на Община Плевен ще разкажем по-подробно в следващата статия. Особено за подвизите му в интернет пространството и любознателността му към една деликатна сфера наречена – порнография.