14 януари 2009

Медийната политика на ГЕРБ – пазаруване на цели медии

Пълният провал на медийната си политика плевенските герберисти компенсират като си купуват цели медии. Отношенията си с главната редакторка на вестник „Посредник” Цачева и Николов си купиха вестник Посредник и кабеларката Плевен СпринтИванка Ватева, са успели да уточнят още в през май 2007 година. Медийната подкрепа е подсигурена срещу неособено висока сума. Това обаче не притеснява Ватева да осигури безрезервен медиен комфорт на плевенските герберисти на страниците на малотиражния вестник. Поръчковите статии заливат страниците на “Посредник”, но това не притеснява собственика на медията. Още по-малко Ватева, която определено цени повече парите от журналистическата етика.

За читателя, ГЕРБ нямат нищо общо с уж загрижените или критични материали, публикувани във вестника. Статиите са услужливо подписани от журналисти и фотографи на поръчковата медия. Обществена тайна са близките отношения между Цецка Цачева и Иванка Ватева, базиращи се единствено на комерсиалните интереси и на двете страни. Ватева неистово се опитва да спечели доверието на бъдещия “Титаник” чрез хвалебствени статийки по адрес на политическите прозрения и невероятна кадърност на местното ръководство на ГЕРБ. Заблудата си обаче Ватева тепърва ще разкрива. Залитането й по новоизгрялата партия от комунисти и ченгета, причинява уволняването на едни от най-добрите й журналисти. Същите категорично отказват да изпълняват поръчковата й мисия и да участват в изкуственото издуване на медийния балон, наречен ГЕРБ. Ватева се оказва готова за загубата и замества уволнените с двете си дъщери.

Подобни, чисто комерсиални са отношенията на ГЕРБ и с кабелна телевизия Плевен Спринт. Този път областният координатор Ивелин Николов е принуден да заплати доста по солидна сума, за да спечели на своя страна шефа на телевизията Николай Бачовски.

Схемата е същата като при Иванка Ватева – плащаш на ръка на шефа на медията, а той провежда необходимия инструктаж и контрол над подчинените си журналисти. Както се казва - пито-платено. В заверата естествено са включени монтажиста Велизар Цветанов и репортерката Нели Костадинова. И двамата разбира се, са продукт на соцпартията, както между другото и собственика на “Плевен Спринт”. Чрез монтажист, който не крие интимната си връзка с пресаташето на БСП в Плевен Диана Пешакова, чрез журналистка с богат опит в червена медия и чрез корумпиран шеф на телевизия, плевенските герберисти са убедени в своя медиен успех.

Струва ми се обаче, че радостта им ще е кратка. Медиите в България са доказано продажни, плевенските определено не правят изключения. Ако “Титаник” (ГЕРБ) продължи да потъва, трюмът му задължително ще се изпълни с охранени плъхове и всякаква подобна гад. “Посредник” и “Плевен Спринт” определено ще бъдат сред тях и то от първите напуснали кораба.

Следва…