12 януари 2009

Медийният балон, наречен ГЕРБ

Според анализатори, съществуването на ГЕРБ не би било възможно без активното участие на медиите. Именно медиите изградиха образа на тази партия. Медиите направиха възможен проекта „ГЕРБ”, наложиха медийния образ наречен Бойко Борисов. Именно те създадоха у хората усещането, че този път става дума за нещо ново, различно. И в началото - хората повярваха.

Медиите направиха възможен проекта ГЕРБНе се заблуждавайте, медиите сториха всичко това не с добри намерения. Не бяха загрижени за доброто на България или Плевен. Направиха го целенасочено и систематично. Лъжеха, мажеха и манипулираха обществото с изтънченост, от която дори Гьобелс би почувствал професионална завист.

Медиите вършеха това не от любов към някаква кауза. Причината отново е много тривиална – пари. Банката на ГЕРБ се оказа най-големия играч на рекламния пазар в България. Десетки милиони бяха изсипани в телевизии, вестници и интернет издания.
Не останаха назад и плевенските медии. Въпреки ограничените си възможности, телевизиите и печатните издания в града се наредиха на хранилката на ГЕРБ и се втурнаха да правят метани на новоизлюпените лидери на местната структура.

Подражавайки на господарите си в София, Ивелин Николов и Цецка Цачева си купиха плевенски журналистиГЕРБ си купува… журналисти.
Следвайки изпитания опит на своите господари, Ивелин Николов и Цецка Цачева решиха да си купят журналисти, които да доведат предизборната им кампания до успешен край. Първият им опит бе Ралица Веселинова - бивша журналистка и пиар на общината. Макар и да не успяха активно да ползват нейните услуги, злите езици говорят, че Веселинова е писала редица изказвания на Николов и продължава да поддържа топли отношения с ръководството на ГЕРБ Плевен. Добре запознати твърдят, че името на Веселинова фигурира и сред учредителите на ГЕРБ, както и в списъците на партията в София.

Следващата покупка на местните лидери на ГЕРБ е Ирен Томова, журналист от в-к “Посоки”. Изборът й не е случаен. Според достоверни източници репортерката е препоръчана от Ралица Веселинова. Опитът на Томова е известен сред гилдията. Тя е сред доверените лица на Асен Антонов, шеф на радио “Астра” и е изключително близка до местната БСП. Интересен е фактът, че именно протекциите на Ралица Веселинова налагат Ирен Томова сред журналистическата гилдия. Тя бива наградена за журналист на годината от общината, а в края на 2008 г., получава и наградата на плевенското журналистическо дружество, с председател същата Веселинова. Членове на дружеството коментираха, че решението е взето еднолично от председателката и наложено без никакво основание.

Първите интервюта на Ивелин Николов като областен лидер на ГЕРБ бяха дадени именно пред Ирен Томова. В желанието си да изкара Ивелин Николов умен и интелигентен, журналистката сътворява няколко умопомрачителни гафа. В едно от интервютата пред местен вестник Ивелин Николов изръси гениалната глупост, че в свободното си време чете Балзак в оригинал. Явно спортистът не е знаел, че Балзак е французин, а единственият език, на който Николов може да чете, и то трудно, е български. Ирен Томова едва ли е съзнавала, че ще постави работодателя си в толкова идиотско положение. Вероятно е преписала това изречение от някъде и не се е сетила, че в устата на полуграмотен спортист подобна изцепка звучи като виц. Поредица подобни гафове изхвърлиха Ирен Томова от поста пиар на ГЕРБ Плевен, но и след това гербаджиите продължаваха да й подхвърлят по някой лев, за да пълни страниците на вестник “Посоки” с техни поръчкови статии. Пробваха я и като водещ в телевизионното си предаване по телевизия “Плевен Спринт”, но и там провала й бе пълен.

След скандал с неизплатени от ГЕРБ хонорари, Ирен Томова твърди, че вече е извън отбора на ГЕРБ. Но когато един журналист демонстрира липса на морал и се продава за дребни стотинки, няма начин да изтрие срама от името си.

Следва…