16 януари 2009

Започна битката за поста на областния управител в Плевен

Окръжният прокурор на Плевен Марио Василев образува досъдебно производство срещу областния управител Цветко Цветков. Прокурорът обвинява Цветков, че е ощетил значително държавата като е разпоредил замяната на държавен имот за едностаен апартамент в ж.к. Дружба.

Това едва ли е първата заменка на областния управител от началото на мандата му. Едва ли прокуратурата няма информация за множеството фирми, настанени неправомерно в държавни имоти. Въпросът е, защо окръжния прокурор се сети едва сега, няколко месеца преди края на мандата на правителството.

Ивелин Николов клати Цветко Цветков за да седне на мястото му. Не иска повече да е отзад.Обяснението е просто. Наближават избори. Жестоки и оспорвани. Според всички социолози и политолози, има голяма вероятност след изборите да се състави коалиция между БСП и ГЕРБ. Нищо ново под слънцето, в Плевен и не само, те са в коалиция от година и половина. С наближаването на изборите обаче, топлите отношения между плевенските гербаджии и социалистите леко се изострят. Не открито. Тайно, скрито, тихомълком, подмолно ще си разменят удари, ще се нападат, ще търсят начин да се компрометират един друг до изборите.

Ще се запитате, каква е целта на тези борби? Елементарно. Разпределянето на държавни постове, носещи огромни облаги, като се започне от престиж и задоволено его, та се стигне до възможност за колосални далавери с пари от бюджета и еврофондовете.
Лидерът на ГЕРБ в Плевен, Ивелин Николов, от година твърди, че ще е новия областен управител на Плевен. Спортистът си е направил простата сметка, че при толкова много мераклии за депутати от централата на ГЕРБ, в плевенската листа едва ли ще остане избираемо място за него. Пък и далаверата като областен е несравнимо по-голяма от тази на прост депутат. Когато Николов си правеше подобни сметки, според проучванията на социолозите се очертаваше самостоятелно управление на ГЕРБ. Но както се казва, всичко тече, всичко се променя…
След като вече няколко месеца поред доверието към тази партия катастрофално се срива е ясно, че тя няма как да състави сама правителство. Единственият шанс да управлява е в коалиция с БСП.

И областният управител Цветко Цветков от приятел и съратник на Ивелин Николов се превръща в негов основен враг и конкурент за поста. За спортиста дилемата е да се откаже от мечтата си и да остане обикновен, никому неизвестен общински съветник, без власт и възможност за далавери, или да направи всичко възможно за да компрометира основния си конкурент за поста - настоящия областен управител и да успее да го елиминира от борбата. А и договорките му с Румен Петков му дават достатъчна увереност и естествено от глупост, той споделя заверата си с ….полицаи. Новината бързо плъзва сред тях и сред близките до тях среди. Дали това е вярно или полицаите си съчиняват, или пък самият Николов лъже е отделен въпрос. Важно е какво се случва, а то е:
Окръжният прокурор най-изненадващо повдига обвинение срещу областния управител за действията му от 2006 г. За всички плевенчани е ясна връзката между Ивелин Николов и прокурора Марио Василев, чиято съпруга е активист в партията на Николов и председател на женското дружество в ГЕРБ Плевен. Не са тайна и добре прикритите конфликти между Цветко Цветков и Румен Петков, както и близките отношения между Петков и Николов, Петков и Василев. Кръгът се затваря.

Въпреки острото начало на кампанията, източници от прокуратурата споделят, че целта на атаката срещу Цветко Цветков не е да се започне наказателно преследване и да се търси осъдителна присъда, а да се притисне областния управител, да се компрометира, като по този начин се принуди да се откаже от поста си. Този опит вече е изпробван, използвайки като мишена сина на Цветков. Ако сега отстъпи, досъдебното производство ще приключи благоприятно за него. В противен случай прокуратурата ще повдигне обвинение и настоящия областен управител може да се озове на съдебната скамейка. И в двата случая Ивелин Николов ще разчисти пътя си към жадувания пост на областен управител.

Много усилия ще трябва да положи плевенската прокуратура за да докаже своята независимост и да убеди плевенчани, че не е марионетка в ръцете на бивши и настоящи политически “величия”.