07 януари 2009

Лицата на ГЕРБ Плевен: Стефан Катев – страсти и мераци

Стефан Катев ГЕРБ Плевен
Стремителната кариера на Катев замъглява преценката му. Бързо забравя, че израстването му се дължи не на знания, опит, умения и юридически способности, да не говорим за лоялност и преданост към определена идея, а на изключителната му наглост и нахалство... И на една снимка.

Начинаещият юрист дотолкова си повярва, че е незаменим, че започва да се държи пренебрежително с колегите си от администрацията. Влиза в конфликти ситуации не само с директорите на дирекции, но и със заместник-кметове, както и с водещи плевенски адвокати и магистрати. Те пък му измислят и прякора „Надут пуяк”.

За съжаление, самочувствието на Катев не е подплатено с професионални успехи и той губи дело след дело. Дори и твърде елементарни, заради негови пропуски или на неговите подчинени от юридическия отдел, които се оказват само негови протежета – колеги от Русенския технически институт. Това определя и доста слабия юридически екип на институцията. По това време започва да се носи мълвата, че Общината няма нито едно спечелено дело по времето, когато главен юрист там е Стефан Катев.

Истината се оказва малко по-различна. Стефан Катев е използвал времето си като началник на юристите в Община Плевен, за да урежда собствените си дела. След като вижда, че СДС няма позиции за сформиране на правителство през 2005 година, в което той се е виждал като министър на правосъдието (да, абсурди, но истини, изречени от него самия), Катев решава да напусне институцията, която го създава като личност и се обявява като нейн враг. Естествено търсейки друг попътен кораб, който да овенчае и сбъдне мечтата му в реалност.
След дълъг период на неуспехи в частната практика като адвокат, липсата на каквито и да е клиенти, фактът че колегите му адвокати не желаят да го приютят в своите кантори, Катев изпада в психологическа депресия. И тогава… се появява мечтания кораб наречен ГЕРБ. Да, но дали няма да се окаже Титаник за възмъжалия водопроводчик? Все пак, начинаещият адвокат успява да реализира на пазара по-голяма част от възстановената си – по неведоми пътища селскостопанска земя. Според негови близки, става дума за хиляди декари в близост до Плевен и няколко десетки – в самия град. Катев успява да продаде земята си изгодно на известен чуждестранен инвеститор. Е, трябва да отбележим, че не го прави по желание, а бива принуден от областния лидер на ГЕРБ Ивелин Николов. Идеята е да затвърди позицията си в ГЕРБ Плевен и бъдещото си пласиране в избирателната листа за предстоящите избори и то на престижно място, а не като на местните избори, където влезе в Общинския съвет на косъм.

Безславното напускане на поста началник отдел на юристите в Общината е провокирано и от една изключително голяма издънка на водопроводчика Катев, която става достояние на цялата администрация. Срамът е голям. Авторитетът му е подбит и разклатен, колегите шушукат зад гърба му. Самите юристи не го приемат вече насериозно. И каква е причината за това – изключително прозаична. Това е нездравия интерес на Катев към порното. И по-точно – страстта му към секс телефони и разглеждането на платени порно сайтове в работно време. Скандалът се развихрил след като БТК официално предупреждава общината, че телефоните й ще бъдат спрени заради натрупани огромна сметка на един от нейните телефонни постове. След спешна проверка се оказва, че това е прекия служебен телефон на Стефан Катев. Всички са шокирани. Достъп до служебния телефон има само началник отдела.

Страстта към порното се оказва по-силна от здравия разум. Вместо да спре с еротичните си подвизи в работно време и въпреки предупреждението, което получава, Стефан Катев прави нов набег към порно сайтове и секс телефони. Този път сметката се оказва доста по-драстична. Това вече прелива чашата и Катев предпочита да напусне сам общината, за да не бъде уволнен дисциплинарно. Наглостта му не стига до тук. При подаване на молбата за напускане, той иска обещетение в размер на шест месечни работни заплати от работодателя си, въпреки че като юрист би трябвало да знае, че няма никакви права за това.

Скоро след това бившия главен юрист и бивш седесар започва да гради кариера в следващата си политическа спирка - току-що появилата се ГЕРБ, а може би Титаник?
Действията му като общински съветник от ГЕРБ са достойни за отделен разказ.