31 март 2009

ГЕРБ се забърка в грандиозен скандал за купуване на гласове

Поля ТОМОВА

Кандидатът на Б. Б. за кмет на с. Брест присъствал при раздаването на пари

Плевенското село Брест се превърна в арена на яростни политически спорове по време на частичните избори за кмет, проведени на 21 март, събота. Скандалът избухна, след като от БСП сезираха институциите за купуване на гласове от страна на кандидата на ГЕРБ вечерта на 20 март.
По-късно към жалбата на червените се присъединиха и останалите политически партии. Областният съвет на БСП обяви, че ще подаде жалба за касиране на изборите. В словесната престрелка се включиха политици като Румен Петков и Бойко Борисов.

ФАКТИТЕ
Гласоподавателите на ГЕРБФактите, отприщили скандала, са ясни. Неоспоримо е, че около 21 часа на 20 март - вечерта преди изборите, на 25 работнички от обувния цех са раздавани по 50 лв. Жените не са получавали заплати от четири месеца и е малко странно как точно преди изборите са взели 50-те лева аванс. Освен това не са извикани всички жени, а само част от тях. Отгоре на всичко се разписали на някакви карирани листове. И като капак - на раздаването на парите присъства и кандидатът на ГЕРБ за кмет Цецо Луканов. Все още не е ясно кой точно е извикал работничките. Остава мъглява и версията защо кандидат-кметът се е озовал в цеха по време на плащането. Факт е обаче, че той е бил там. Това не остава скрито и председателят на БСП в Гулянци подава сигнал до избирателната комисия, оттам сигналът отива в ЦИКМИ.
Сезирани са полицията и прокуратурата.

МНЕНИЯТА
Повечето от жените, участвали в среднощното раздаване на пари, са от малцинствата. Не отричат, че е присъствал и кандидатът на ГЕРБ.
Мненията на хората в селото са разделени на две. "Едни представители на ГЕРБ са раздавали пари, уж че ще им платят и останалите, дето не са плащали на хората 3 - 4 месеца. Представител на кмета раздал по 50 лева. Това го казват - те масово от малцинството работят в това цехче и дават по 50 лева на хората да гласуват за тях", твърдят едни. "Не съм чул някой нито да купува, нито да продава. Това не вярвам да стане в село...те са бедни момчета", смятат други. Управителят на фирмата Георги Димитров пък обвини за случилото се Анка Маринова и мъжа й, които били го били преди време. В ефира на национална телевизия Димитров обяви, че Анка му предложила пари за заплати - 2 000 лева, които били преведени от фирмата в която работят, да бъдат раздадени вечерта, за да избегнат скандал с телевизията. Управителят призна, че цехът е пред фалит и заяви, че дал по колкото пари имал. Кандидатът на ГЕРБ Цецо Луканов не може точно да определи защо е бил в цеха, когато са раздавани парите. Според негови и на съпартийците му изказвания в пресата, версиите са няколко.

Една от тях е тиражирана от самия Луканов - той е бил там случайно, защото откарал негов съсед и жена му, която дори почакал да излезе от банята. Като стигнали до цеха, Луканов бил поканен от жените да види колко смешни пари им дават. Не е агитирал, а се осведомил кога ще бъдат дадени останалите заплати. Според друга версия на активисти на ГЕРБ обаче, техният кандидат е влязъл в капан. Третата версия е, че отишъл да спре някакъв конфликт между изнервените хора в цеха.

Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов реагира първоначално с думите: "Естествено, че ние се разграничаваме и сме против, ако има купуване на гласове и бъде доказано с осъдителни присъди."

Според БСП случаят "Брест" е доказателство за манталитета на партия ГЕРБ, която вече е осъдена за купуване на гласове и са касирани избори във Видинско, а такъв случай има и в Добрич. Това заяви Румен Петков и добави: "За нас е крайно неприемлива тази тенденция в поведението на ГЕРБ. Констатирам с болка и съжаление, че в нашия регион се появяват такива тенденции. Това трябва да ни накара всички да се замислим на кого и на каква "цена" бихме дали своето доверие да ни управлява в населено място, в което живеем, да ни управлява в общинския съвет и кметската администрация, да представлява нашите интереси в НС ".

Бившият вътрешен министър направи аналогия между купуването на изборни гласове и проституцията. "Това всъщност е продължение на онзи дебат - всъщност проституцията трябва ли да бъде узаконена. Аз съм дълбоко убеден - не. Но очевидно в нечия глава логиката е тази - след като една жена е готова да продава тялото си, а един мъж да го купува, защо един човек да не може да продава гласа си, а една партия да го купи. Това е резултатът във Видинско и в Брест. Това е престъпен начин на мислене, деформиран начин на мислене, който трябва да бъде пресечен", каза Петков.

"Ясно е, че в Брест са извършени гигантски, грозни манипулации. Опитът за обяснение, че това е практика за изплащане на аванси, е груба лъжа", заяви областният председател на БСП в Плевен депутатът Васил Антонов. Той съобщи още, че прокуратурата извършва разпити на свидетели за случая.

По закон, въпреки съменията и жалбите срещу купуването на гласове, вторият тур на изборите в Брест ще се състои. След това думата имат прокуратурата и съдът.

БгСевер