21 март 2009

ГЕРБ Плевен купува гласове

Ивелин Николов - Областен лидер на ГЕРБ в Плевен е организатор на купуването на Ивелин Николов е организатор на купуването на гласове в село Брестгласове, което бе разкрито от органите на МВР и прокуратурата.

25 работници на фирма за обувки в село Брест са получили по 50 лева в присъствието на кандидата за кмет на ГЕРБ Цецо Луканов, стана ясно след полицейска проверка, съобщи пресцентърът на МВР.

На 20-и март, в навечерието на изборите за кмет на село Брест, в полицейското управление в община Гулянци е получен сигнал, че в сградата на шивашки цех в селото, собственикът на фирмата и съпругата му, раздават на работниците суми в размер на 50 лева. Парите са давани в присъствието на кандидата за кмет на политическа партия ГЕРБ, съобщава БГНЕС.

Полицейска проверка установила, че във фирмата, в която се правят заготовки за обувки не са раздавани заплати от месец декември 2008 година. За времето от 20.30 часа до 21.00 часа на 20 март около 25 работници са получили пари. Банкнотите са били в две пачки по сто къса с номинал 10 лева, изтеглени от банка на 18 март 2009 година.

Служители на МВР в Гулянци са разпитали хората, получили пари.
Според източници от МВР, показанията на свидетелите потвърждават, че парите са раздавани с уговорката, получилите ги да гласуват за кандидата на ГЕРБ Цецо Луканов. Собствениците на фирмата са обещали да изплатят на работниците и останалата част от неиздължените им заплати за 4 месеца, но само, ако Луканов бъде избран за кмет. Според показанията на собствениците на фирмата, организатор на купуването на гласове е областния лидер на ГЕРБ в Плевен Ивелин Николов, който лично им е предал парите.

Обясненията на самия Николов са смехотворни: „Снощи към 21 часа нашият кандидат е Ако прокуратурата си свърши работата, политическата кариера на Ивелин Николов ще продължи в затворабил в района на центъра на селото. Случайно го срещат двама души, които са работили в това предприятие. Те помолили Цецо Луканов да ги закара, защото от четири месеца не са получавали заплати. Той откарва работниците до предприятието, оставя ги, вижда че се карат вътре за самите заплати, защото им казали, че повече няма да им дават заплати. Оставя ги и си е заминал нищо повече”.

“Подобни обяснения са несъстоятелни, да не кажа глуповати и нагли. Да се твърди, че кандидатът за кмет е бил точно там, където се раздават заплати е чисто купуване на гласове” – коментира и депутатът от БСП – Плевен, Румен Петков.

Едва ли прокуратурата ще повярва, че съвсем случайно, в навечерието на изборите, кандидатът на ГЕРБ, пак съвсем случайно е срещнал двама съселяни, и отново съвсем случайно ги е закарал до закритата вече фабрика за обувки, където съвсем случайно, в 21 часа на 20 март, точно в навечерието на изборите, съвсем случайно собствениците се сетили да раздават аванс на заплатите, които е трябвало да дадат още през декември. Парите съвсем случайно са били изтеглени преди 2 дни, но неизвестно защо, собствениците са решили да ги дадат само няколко часа преди отварянето на изборните секции.

На подобни глупости могат да повярват само силно ограничени в интелектуално отношение хора. За нормалните е ясно – това е поредния случай на „открито, честно и прозрачно управление – гарантирано от ГЕРБ”. Дано плевенската прокуратура свърши добре работата си, въпреки всекидневното си “облъчване” от присъствието на Ивелин Николов. А шефът им Марио Василев, е длъжен да си направи отвод заради близките си отношения с местния герберистки лидер.

Формалният лидер на партията Цветанов отказа да коментира провала на плевенската си структура. Може би вече е осъзнал, че като нечиста, корумпирана и компрометирана личност като Ивелин Николов е основната причина за провала на партията му в Плевен?