03 април 2009

Чистка в габровската организация на ГЕРБ

Мариана ДИМИТРОВА

Почти изцяло областното ръководство на ГЕРБ в Габрово е подменено. Петима от него вече са освободени с решение на изпълнителната комисия на Бойкоборисовата партия. Постът си запазват досегашният председател д-р Веселина Димова и един от членовете - Добромир Проданов. Сред отстранените са председателят на общинския съвет в Габрово Валери Василев, заместник-кметът Калинка Пенева, двама общински съветници - Митко Даскалов и Стефан Парашкевов, и досегашният организационен секретар Николина Начева. Да обяви смяната в града на Рачо Ковача дойде лично председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той заяви, че промените са свързани с оптимизиране работата на структурата с оглед предстоящите тежки избори. Според него партията не снема политическото си доверие от освободените и не става дума за допуснати от тях грешки.

Новите членове на областното ръководство са Цветомир Михов, Мариян Костадинов (организационен секретар) и Снежана Сидерова. Те са утвърдени временно, а ще бъдат гласувани на областно събрание, което ще се проведе след парламентарните избори. Досега областният управителен съвет е бил от 7 души, сега стават 5.

Близки до кръга на ГЕРБ в Габрово обаче отдавна шушукат, че хората на Бойко Борисов в града на Рачо Ковача вече успяха да се разделят на два отбора и да покажат, че няма нищо ново под слънцето и в тази партия. Не е тайна, че именно представителите на единия отбор, в който влизат зам.-кметът Калинка Пенева и председателят на местния парламент Валерий Василев, са трън в очите на областната координаторка д-р Веселина Димова и затова са изхвърлени от областното ръководство. Говори се и това, че Димова пък е приближена на Бойко Борисов. Името й нашумя преди няколко месеца, когато в Габрово в ГЕРБ се заформи скандал заради апетитен имот. Тогава Цветанов скоропостижно пристигна в града на Рачо Ковача, за да се увери на място за какво става въпрос. А ставаше въпрос за солидно парче земя, чиято продажба бе предложена на символична цена. Мераклия да я купи бе местен бизнесмен от ГЕРБ, който е в доста близки отношения с д-р Димова. Целта му бе да строи там парк за фотоволтаични системи. Плановете тогава развали именно председателят на ОбС Валерий Василев, който оттегли още невнесеното в местния парламент предложение за продажбата на земя, за да може да се направи нова пазарна оценка на имота и общината да не загуби пари, а да я продаде изгодно. Това предизвика гнева на въпросния бизнесмен, който по време на заседание на една от постоянните комисии към ОбС тогава налетя да бие председателя Василев и се наложи да викат полиция. Стигна се дотам, че органите на реда забраниха на бизнесмена да доближава до Василев.

След този случай едва ли е изненада подмяната на областното ръководство, с която д-р Димова се отърва от вътрешните си опоненти в ГЕРБ, и то преди изборите.