09 април 2009

БСП: Борисов е закрилял сръбския наркобос Сретен Йосич

БСП поиска компетентните органи да установят има ли истина в твърденията на сръбския Сретен Йосичнаркобос Сретен Йосич, че при престоя си в България е бил покровителстван от бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Пред Окръжния съд в Белград Йосич обяви, че с неговото движение в региона било запознато българското разузнаване, под чиято защита бил по това време, а всички детайли били известни и на шефа на полицията, настоящия кмет на София Бойко Борисов и президента на ФК „Локомотив” Николай Гигов.

В информацията до медиите, изпратена от БСП се казва: „Не е възможно един политик - кмет на най-големия български град и лидер на влиятелна партия, да бъде подозиран в закрила на престъпник. Още по-тревожно е, че ако това твърдение на Йосич отговаря на истината, то се е случвало във времето, в което господин Борисов е заемал поста главен секретар на МВР.”

“Вероятно по съвет на ПР-ите на ГЕРБ г-н Борисов вече направи опит да отрече твърденията на Йосич с дежурното обяснение, че е жертва на провокация, лъжа и заговор. Така се прави обикновено. Голите декларации трябва да бъдат подкрепени от ясни доказателства, от цялата истина”, заявяват социалистите.

БСП не се наема да отсъжда дали твърденията на Йосич са истина или лъжа. Българското общество обаче се нуждае от истината по случая. Нуждае се от осветляването на биографията на господин Борисов - както за периода в началото на прехода, когато той бе едно от активните действащи лица в охранителния бизнес, така и за времето, когато беше на висок пост в МВР, казват от партията.

Според БСП в контекста на предстоящите избори, самият Бойко Борисов има интерес от пълно изсветляване на собствената си биография, както и от истината по случая. Важно е българският избирател да знае и познава биографията, действията и позициите на политиците, които се борят за неговото доверие.

Очевидно е и друго - зает с несвойствени дейности, Бойко Борисов не намира време да се справи с елементарните си служебни задължения в София, като почистването на боклука, твърдят още социалистите.

“Зная много неща, но няма да ги коментирам сега. Не съм запознат с твърденията на Йосич в Белград, а и е нормално Борисов да ги отрича”, заяви тогавашният шеф на разузнавателната служба ген. Румен Миланов.