22 декември 2008

Стоянка Бъчева – Герб Плевен

Поредицата статии за знаковите фигури в организацията на ГЕРБ в Плевен логично продължава със секретаря на Жени ГЕРБ. Логично, защото Стоянка Бъчева олицетворява типичния гербаджия, според анализа на социолозите.

Стоянка Бъчева ГЕРБ ПлевенБъчева е доста над 50 годишна, неомъжена. Дори само това е достатъчно, за да причислим госпожицата към онази част от българското общество, копнеещо за любов. За тях единствените сексуални изживявания са еротичните сънища, в които главен герой е мускулист пожарникар, спасяващ ги от огъня и от самотата в бурна, страстна нощ. Тези дами носят снимките на Бойко Борисов в портмонетата си с надеждата, че сънят им ще се сбъдне.

Друг характерен белег на типичния гербаджия е склонността му да обикаля партиите в търсене на парична изгода, престижен пост, или и двете заедно. В това отношение госпожица Бъчева има дълъг и достоен за завист от останалите членове на ГЕРБ списък с партии, през които е преминала.

Започваме от БКП. Бащата на старата мома е активен борец против фашизма и капитализма. Известен плевенски адвокат. Доколко се е „борил” е друг въпрос, важното е, че в резултат от това „борене” семейството му получава огромен апартамент в центъра на Плевен, а дъщеря му - всички привилегии, за които тогава останалите можеха само да мечтаят, като се започне от влизане във ВУЗ без изпит и се завърши до уреждането на добра работа.
Настъпилата демокрация прави невъзможно членството на Стоянка Бъчева в БКП, партията е в криза, сменя си дори името и дъщерята на АБПФК решава да стане… демократка. Членството й в СДС е кратко и разочароващо.

Неполучила нищо в замяна на членската си книжка, госпожица Бъчева се присъединява към… ДПС. Тя е една от първите българки, присъединили се доброволно към партията на етническите турци. За решението й освен чисто прагматични причини, като стремеж към престижен пост, има и емоционален мотив. Приятелите й разказват за романтична връзка между неомъжената госпожица и два пъти по-стария от нея заместник- председател на Народното събрание Кадир Кадир. В ДПС българката Бъчева започва стремителна кариера и става член на ОИК от квотата на ДПС. Надеждите и за бърза политическа кариера се изпаряват, след като Кадир се вслушва в заръките на Доган и прекратява връзката си със Стоянка Бъчева.

Това пък дава нова възможност за развитие на госпожицата – и тя започва да гравитира около спечелилата изборите през 2001 година НДСВ. Честите смени на местните лидери сред царските хора обаче не дават възможност на кариеристи като Бъчева да се възползват от политическите си контакти.

Изгряващата звезда на Борисов се оказва поредната надежда на Стоянка и тя започва трескаво да търси възможности за развитие. И тук на помощ й идва шефката на фирма „Обредни дейности” Евгения Илиева. Като близка приятелка на Стоянка Бъчева, Илиева се заема с нелеката задача да пробута госпожицата на ГЕРБ и успява да я уреди за секретар на женското дружество.

При такава конкуренция от алчни и злобни кариеристи, шансовете на Стоянка Бъчева да изпълни мечтата си за политическа кариера в ГЕРБ или висок пост в държаната администрация едва ли ще се изпълни, независимо от обещанията на Ивелин Николов и Цецка Цачева. Тя ще е поредната измамена, поредната употребена и разочарована от плевенските лидери на ГЕРБ.

След което ще се впусне след следващия медиен балон, обещаващ розово бъдеще.